• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Katastar nije u nadležnosti BiH

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je danas da je katastar u nadležnosti Republike Srpske (RS), a ne BiH.

 Dodik: Katastar nije u nadležnosti BiH Izvor: MONDO

Dodik je u izjavi Srni ocijenio da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nema pravo da se miješa u ovu oblast i da nije relevantan da tumači šta Narodna skupština odlučuje, niti da zabrani zakon koji je parlament Srpske donio iz svoje nadležnosti.

"Zakon o katastru je dio naših autonomnih prava da uređujemo ovu oblast. Visoki predstavnik ne može da ocjenjuje relevantnosti ili ne, ni da govori da li je dobro ili nije", rekao je Dodik, reagujući na ocjenu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da "Zakon o katastru, koji je usvojila Narodna skupština RS nije relevantan".

Dodik je rekao da je RS spremna da se borimo protiv nepravnog ponašanja visokih predstavnika i istakao da je ova institucija zadužena samo za koordinaciju, a ne za izvršne odluke koje su ranije masovno donosili.

On je podsjetio da su visoki predstavnici i ranije kršili ustave i Dejtonski sporazum.

"Institucija visokog predstavnika nametnula je jednu imaginarnu priču o imovina koja se stalno proteže i pokušava je učiniti održivom. To je naravno neodrživo sa stanovišta fakata", rekao je Dodik.

Predsjednik RS je ponovio da RS raspolaže imovinom koja se nalazi na prostoru entiteta.

"Da je drukčije, to pitanje bi vjerovatno na neki bilo riješeno ali pošto nije, onda se mora računati na našu saglasnost o bilo kakvoj aktivnosti u pogledu imovine", smatra predsjednik RS.

Dodik je istakao da ne želi da polemiše sa Inckom, ali i naglasio da se mora poslati jasna poruka službenicima OHR-a, koji uporno pokušavaju da sačuvaju posao i naravno dobre plate koje primaju u Sarajevu, da rade pogrešno i na štetu čitave BiH.

"Mislim da je veoma jasno vidljivo i elementarni uvid u pravo i pravni sistem govori da smo mi autentični subjekt donošenja zakona na prostoru RS i oblasti za koje smo zaduženi a to je sigurno i katastar", zaključio je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić izjavio je Srni da je Zakon o katastru RS u normalnoj ustavnoj proceduri i da će biti upućen u Vijeće naroda RS.

"Tamo će ga ocjenjivati klubovi naroda i ako prođe tu proceduru, Zakon će stupiti na snagu. Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko dao je jednu političku ocjenu, jer reći da zakon nije relevantan nema pravnog značenja i takva ocjena je uvredljiva prema bilo kom aktu", rekao je Radojičić.

On je napomenuo da nema nikakvog razloga za poništavanje Zakona o katastru RS.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocijenio je danas da nije relevantan Zakon o katastru, koji je usvojila Narodna skupština RS, i istakao da ostaje na snazi suspenzija primjene Zakona RS o statusu državne imovine.

"Mi smo u januaru donijeli odluku o državnoj imovini za područje RS i tada smo suspendovali taj zakon. Problem je referiran na Ustavni sud BiH čiju odluku čekamo. Odlukom iz januara pokrivena su sva područja. Suspenzija ostaje", rekao je Incko.

Komentarišući izjave predsjednika RS Milorada Dodika nakon što je parlament Srpske juče usvojio ovaj zakon, Incko je ocijenio da je "Dodik svojim izjavama degradirao sudove u RS, a ne instituciju visokog predstavnika".

Narodna skupština RS usvojila je sinoć po hitnom postupku Zakon o katastru RS, kojim se uređuju upravni i stručni poslovi koji se odnose na premjer RS.

Ambasadori zemalja članica Savjeta za provođenje mira (PIK), osim Rusije, upozorili su juče parlament Srpske da bi usvajanje zakona o katastru RS imalo značajne implikacije u odnosu na vlasništvo nad imovinom u RS.

Visoki predstavnik u BiH Incko je prije usvajanja ovog zakona izjavio da će sačekati da vidi šta će uraditi Narodna skupština RS u vezi sa državnom imovinom i da će onda reagovati na odgovarajući način. Incko je potvrdio da je u vezi sa ovim pitanjem uputio pismo predsjedniku Narodne skupštine RS Igoru Radojičiću sa stavom da OHR-ova odluka u vezi sa državnom imovinom pokriva sve institucije u Srpskoj.

"Ako bi se obavljalo knjiženje državnog zemljišta u drugim administrativnim jedinicama RS, opet to podliježe odluci OHR-a", rekao je Incko i dodao da treba sačekati odluku i rješenje Ustavnog suda BiH.

Predsjednik RS Dodik poručio je da, ukoliko OHR nametne bilo kakvu odluku u vezi sa zakonom o katastru RS, ona neće biti objavljena u "Službenom glasniku".

"Ako OHR nametne bilo kakvu zabranu po tom pitanju, to neće biti objavljeno u `Službenom glasniku`, jer je ta problematika u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom", rekao je Dodik.

Incko je 5. janura suspendovao primjenu Zakona RS o statusu državne imovine do konačne odluke Ustavnog suda BiH o pitanju ustavnosti tog zakona.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE