• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU: Prestati sa odmjeravanjem snaga

Političari u BiH moraju se usredsrediti na formiranje vlasti bez ikakvog odgađanja, ocijenjeno na sastanku visokih zvaničnika EU u Sarajevu.

 EU: Prestati sa odmjeravanjem snaga Izvor: MONDO

Politički lideri u BiH moraju prestati sa "odmjeravanjem snaga" što sprečava formiranje državnih vlasti i vlasti u Federaciji BiH, te usvojiti mnogo "zreliji i odlučniji" pristup kako bi BiH vratili na put ka integracijama u Evropu, ocijenjeno je na sastanku visokopozicioniranih zvaničnika Evropske unije (EU) u Sarajevu.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, član parlamenta EU Doris Pak, zamjenik šefa Misije Mađarske u BiH Lajoš Kohari, u ime Predsjedništva EU, i otpravnik poslova Delegacije EU Boris Jaroševič, pozvali su sve lidere stranaka da postupe konstruktivno kao odgovor na ruku pomoći koju je Evropska unija pružila BiH.

"Potpuni zastoj i nepopustljivost ozbiljno pogađaju zemlju još od početka izborne kampanje prošle godine. Političari u BiH moraju se usredsrediti na formiranje vlasti bez ikakvog odgađanja", rekao je Incko.

Pakova je istakla da nikad nije postojala veća potreba za efikasnim vlastima u BiH.

"Ponovno pokretanje procesa integracije u EU neće samo učiniti izglednijim perspektive članstva, već će i ostvariti ekonomske reforme koje su tako jako potrebne da bi bio poništen trend ekonomskog pada u zadnjih nekoliko godina", rekla je Pakova.

Jaroševič je naglasio da BiH ne ostvaruje napredak koji je neophodan ako namjerava podnijeti kredibilan zahtjev za članstvo u EU.

"BiH može očekivati od EU da bude požrtvovan i pouzdan partner, ali domaći političari moraju odmah realizovati potrebne reforme kako bi vratili zemlju na put ka Evropi - želimo da vidimo da je evropski program srž svake koalicione vlasti i aktivnosti", istakao je on.

Kohari je ocijenio da BiH kao i sve druge zemlje zapadnog Balkana ima jasnu perspektivu u EU ali da se ona neće ostvariti ukoliko politički lideri ne počnu preduzimati pozitivne korake, saopšteno je iz OHR-a.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE