• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Crne tačke" gase živote

Većina saobraćajnih nesreća na putevima u RS u prošloj godini dogodila se na "crnim tačkama".

 "Crne tačke" gase živote Izvor: MONDO

Većina saobraćajnih nesreća na području Republike Srpske (RS) u kojima je prošle godine poginulo 139 ljudi, dok je 2 967 građana teže ili lakše povrijeđeno, dogodila se na mjestima koja su okarakterisana kao "crne tačke" na putevima RS.

Prema podacima Ministarstva saobraćaja i veza RS, najkritičnije dionice puteva u RS su Klašnice dva - Šargovac, putni pravci Gradiška - Banjaluka, Klašnice - Prnjavor, Prijedor - Šargovac, Modriča - Doboj, Brčko - Bijeljina - Zvornik, Ustiprača - Višegrad, te Sarajevo - Pale, pišu "Večernje novosti" u izdanju od četvrtka.

Predsjednik Udruženja za unapređenje i bezbjednost saobraćaja Milenko Jaćimović rekao je da je, prema istraživanju Evropske asocijacije za bezbjednost na putevima, stanje putne mreže u Srpskoj alarmantno.

"Procjene ove asocijacije su da bi u narednih 10 godina, ako ostane ovakvo stanje, čak 25 000 vozača i učesnika u saobraćaju moglo nastradati u nesrećama u RS. Takođe, isto istraživanje pokazuje da 70 odsto učesnika u saobraćaju nije zadovoljno putevima u RS", navodi Aćimović.

Pomoćnik ministra za drumski saobraćaj u resornom ministarstvu Nataša Kostić rekla je da su Strategijom bezbjednosti saobraćaja na putevima u RS (2009-2013. godine) predviđene aktivnosti na identifikaciji "crnih tačaka" na putevima i projektovanje i provođenje efikasnih mera njihove sanacije.

U Srbiji godišnje gine između 850 i 950 osoba u saobraćajnim nesrećama, a u Hrvatskoj oko 400. Iako ove dvije države imaju više stanovnika i veću mrežu puteva nego u RS, Srpska, kao i one, godišnje ima 0,1 odsto stanovništva koje gine na putevima.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE