• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podrška Hrvatske BiH na putu ka EU

Državni sekretar za evropske integracije Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da će Hrvatska nastaviti da pruža intenzivnu podršku BiH na njenom putu ka EU.

 Podrška Hrvatske BiH na putu ka EU Izvor: MONDO

Učestvujući na konferenciji "Parlament za Evropu" Plenković je prenio iskustva svoje zemlje u približavanju EU i procesu pristupnih pregovora koji su u završnoj fazi.

Prema njegovim riječima, Hrvatska se nada da će do juna, zadnjeg mjeseca mađarskog predsjedavanja EU, završiti pristupne pregovore te politički i tehnički završiti ovaj proces koji je započeo u oktobru 2005. godine.

„Nakon toga se nadamo da ćemo tokom poljskog predsjedavanja potpisati ugovor o pristupanju i organizovati referendum“, rekao je Plenković dodavši da se u Hrvatskoj nadaju da će proces ratifikacije u nacionalnim parlamentima država članica trajati maksimalno godinu, odnosno da će Hrvatska postati članica EU tokom aktuelne finansijske perspektive koja traje do kraja 2013. godine.

Plenković je prenio i iskustva Hrvatske u saradnji sa BiH na pitanjima koja se odnose na evropske poslove.

"Mi imamo bilateralni ugovor, intenzivne su konsultacije i kontakti sa svim stručnjacima", rekao je hrvatski sekretar za evropske integracije, izrazivši zadovoljstvo okončanom ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH.

Prema njegovim riječima, nakon što BiH donese odgovarajuće zakone o državnoj pomoći ovaj sporazum stupiće na snagu.

"Vjerujemo da će takav ugovorni odnos ojačati i administrativne, ali i političke procese u BiH za iduću fazu, a to su podnošenje zahtjeva za članstvo i pripreme samih struktura za pristupne pregovore, koji su bitno zahtjevniji u svim sektorima nego što je to Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", zaključio je Plenković u obraćanju novinarima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE