• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ponuda njemačkog EMS-a i hrvatske firme

Dva preduzeća dostavila Vladi RS samoinicijativnu ponudu za dodjelu koncesije za izgradnju autoputa do FBiH.

 Ponuda njemačkog EMS-a i hrvatske firme Izvor: MONDO

Vlada RS usvojila je informaciju o podnesenoj samoinicijativnoj ponudi njemačkog Ems holdinga i zagrebačkog Hidroelektra - inženjeringa za dodjelu koncesije za izgradnju i korišćenje autoputa Glamočani - Banjaluka - Mrkonjić Grad - Mlinište - granica sa Federacijom BiH (FBiH), a procijenjena vrijednost projekta je 1.308.000.000 evra.

U ponudi se navodi da je za vraćanje uloženih sredstava potrebno 42,2 godine, zbog čega se traži koncesioni period u trajanju od 40 godina, te da će  autoput biti moguće završiti u roku od šest godina, ako ne bude nepredviđenih događaja. Predviđeno je da  koncesionar u  RS   osnuje  novo privredno društvo, koje će biti   u 100 odsto vlasništvo koncesionara.
Ova dva preduzeća dostavila su Vladi RS, putem Ministarstva saobraćaja i veza, samoinicijativnu ponudu za dodjelu koncesije za izgradnju i korišćenje ovog dijela autoputa, uz koju su priložili studiju mogućnosti.

U studiji je navedeno da bi  autoput bio izgrađen  po BOT sistemu što podrazumjeva izradu projekta, finansiranje, izgradnju, korišćenje i održavanje autoputa u vrijednosti od 1.308.000.000 evra.

Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović rekao je novinarima u Banjaluci da će Vlada ići u proceduru predviđenu zakonom, da bi obezbijedila što kvalitetniju ponudu za ovaj posao.

Ministarstvo saobraćaja i veza, podsjeća se u informaciji, donijelo je 13. jula 2007. godine rješenje kojim je utvrdilo postojanje javnog interesa za dodjelu koncesije za izgradnju mreže autoputeva u RS, između ostalog i ovog autoputa, zbog čega nije potrebno utvrđivati postojanje javnog interesa i pojedinačno za svaku dionicu budućeg autoputa.

Zakom o koncesijama propisano je da se samoinicijativna ponuda rješava na osnovu isključivih ili ekskluzivnih prava ponuđača na koncept obrade, planiranje, metodologiju i inžinjering. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE