• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neće biti smanjenja plata u obrazovanju

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović izjavio je da u ovoj godini neće biti smanjenja plata i broja zaposlenih u obrazovanju.

 Neće biti smanjenja plata u obrazovanju Izvor: MONDO

On je rekao da nema budžetskih sredstava za usklađivanje koeficijenta plata u prosvjeti sa ostalim budžetskim korisnicima.

"Uvjeren sam da Vlada ima kapacitet da zadrži plate na postojećem nivou, bez smanjivanja i tehnološkog viška nezavisno od povećanja poreza i doprinosa", rekao je Kasipović, nakon sjednice Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS.

On je podsjetio da je usklađivanje koeficijenata obaveza iz Zaključka Narodne skupštine, ali da se mora razumjeti u kakvoj je poziciji budžet i da će "veliki domet predstavljati zadržanje plata i radnih mjesta".
"Činjenica je da smo u međuvremenu neke plate u prethodne dvije godine pomjerali i da je bilo pomjeranja naniže onima s kojima se obrazovanje želi uskladiti, ali za realizaciju Zaključka Narodne skupštine nemamo sredstava", istakao je ministar.

Prema njegovim riječima, drugo važno pitanje za Ministarstvo je racionalizacija školske mreže, što se neće raditi bez pune saradnje sa sindikatom, zaposlenima i lokalnim zajednicama i regulisanje eventualnog tehnološkog viška, što je potrebno kao pravna norma a ne zbog pretpostavljene situacije da će se on pojaviti.
Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Stevan Milić rekao je da je njihov zahtjev izjednačavanje nastavnika u osnovnom i srednjem obrazovanju, jer su te kategorije nižeg standarda i izjednačavanje plata prosvjetnih radnika sa zaposlenima u državnoj upravi, za šta je potrebno oko 30 miliona KM.

"Ukoliko se ne udovolji tim zahtjevima tražićemo moguća rješenja kroz naše zakonske mjere", upozorio je Milić.

Prema njegovim riječima, početna plata nastavnika u osnovnoj školi iznosi 850 KM, profesora u srednjoj školi 1000 KM, i profesora u osnovnoj školi 950 KM, dok je početna plata zaposlenih sa visokom stručnom spremom u državnoj upravi 1.200 KM. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE