• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Nisam dobio Dodikovo pismo!

Incko tvrdi da nije dobio pismo od Dodika u vezi sa vlasništvom nad državnom imovinom.

 Incko: Nisam dobio Dodikovo pismo! Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je u Mostaru da još nije dobio pismo koje je predsjednik RS Milorad Dodik uputio Savjetu za provođenje mira u vezi s vlasništvom nad državnom imovinom i Zakonom  o katastru RS, te ponovio  da Ustavni sud BiH treba da riješi to pitanje.

''To pismo mi još nismo dobili, ali smještanje gruntovnica u druge kancelarije nema uticaja na moju odluku iz januara. Ustavni sud države treba da riješi to pitanje i sad je nevažno gdje su gruntovnice. Moja odluka iz januara ostaje ista, a postoji i Državna komisija za državnu imovinu koja treba da rješava probleme'', izjavio je Incko novinarima u Mostaru.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je juče  od članica Savjeta za provođenje mira u BiH da se zauzmu za poštovanje vladavine prava i spriječe zloupotrebu pravosuđa i dalje uplitanje visokog predstavnika u rješavanje problema imovine u BiH.

U pismu ambasadorima Dodik ukazuje da je, s obzirom na ustavnu strukturu BiH kao složene državne zajednice,  imovina koja je pod privremenom zabranom raspolaganja u vlasništvu entiteta, a samo dio te imovine može biti prenesen na korištenje BiH u obimu potrebnom za funkcionisanje zajedničkih institucija.

"Svako drugo zakonsko rješenje  u suprotnosti je sa principima ustanovljenim Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH po kojima je Republici Srpskoj, kao entitetu, pripalo 49 odsto državne teritorije BiH, a 51 odsto Federaciji BiH", navodi Dodik i naglašava da bi svaki prenos vlasništva na bilo kojoj nekretnini na teritoriji Republike Srpske značio direktno umanjenje njene teritorije.

Predsjednik Republike Srpske u pismu ponovo detaljno obrazlaže da visoki predstavnik nema ovlaštenja koja sebi uzima, ali ukazuje i na opasnost od instrumentalizacije i zloupotrebe sudskog sistema u BiH i moguće podstrekavanje i navođenje na kršenje međunarodnih pravnih normi. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE