• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saradnja Srbije i Srpske nikad bolja

Republika Srpska i Srbija su najznačajniji ekonomski i privredni partneri, konstatovano je na današnjem sastanku Savjeta za saradnju RS i Srbije.

 Saradnja Srbije i Srpske nikad bolja Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da je na današnjem sastanku Savjeta za saradnju RS i Srbije konstatovano da saradnja u okviru Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama između ove dvije republike nikada nije bila bolja, niti je imala više sadržaja, onih koji su realizovani i onih koji su planirani.

"U narednom periodu želimo da poradimo na realizaciji projekata koji će se harmonizovati i u pogledu zakonodavstva, da izjednačimo uslove poslovanja u RS i Srbiji i na taj način damo najveći mogući doprinos onome što se zove evropske integracije i Srbije i RS", rekao je Dodik na konferenciji za novinare poslije sjednice Savjeta.

Dodik je naveo da zajednički globalni projekti mogu samo zajedno da se realizuju, te istakao da su RS i Srbija najznačajniji ekonomski i privredni partneri.

On je podsjetio da ulaganja Srbije u RS u posljednjih pet godina iznose 1,44 milijarde KM, odnosno nešto više od 700 miliona evra što je omogućilo RS da poboljša svoju ekonomiju i da se ljudi zaposle, dok je privreda Srbije dobila predznak regionalne.


Dodik je rekao da želi da podstakne sve subjekte sa obje strane Drine da zajedno rade na projektima koji će doprinijeti regionalnom jačanju privrednih subjekata.

On je naveo da je u posljednjih nekoliko sjednica ovog savjeta razriješeno niz pitanja koja su bila barijera uspješnijoj saradnji i dodao da će tako biti nastavljeno i ubuduće, jer je cilj da se smanje opterećenja poslovne zajednice intervencijama države i javnog sektora.

On je izrazio uvjerenje da ova garnitura političara u RS i Srbiji na najbolji način pokazuje kako se može uspješno realizovati Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, te dodao da su ovi sastanci najbolji i najdjelotvorniji način.

Dodik je naveo da je od posljednjeg sastanka dvije vlade u Banjaluci značajan broj ministarstava, preduzeća i javnog sektora iz RS i Srbije potpisalo protokole i sporazume o saradnji.



Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je na četvrtoj sjednici Savjeta za saradnju Srbije i Republike Srpske (RS) razmatrana globalna politička i bezbjednosna situacija, ali i ekonomski izazovi i projekti pred kojima su Srbija i RS.

"Od poslednje sednice do danas postignuti su značajni rezultati u saradnji, nivo investicija poslednjih godina dobija značajnu formu, otvaraju se radna mjesta, a na ukupnom planu, imajući u vidu zakonski pravni okvir na kojima sednice počivaju postigli smo više nego prvih godina nakon Dejtonskog sporazuma", rekao je Tadić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije nakon sjednice ovog vijeća.


Tadić je istakao su sastanci Savjeta za saradnju RS i Srbije u skladu sa produbljivanjem specijalnih i paralelnih veza koje su utemeljene u Dejtonskom sporazumu za koji imaju puni legalitet i legitimitet što nikako ne dovodi u pitanje odnos Srbije prema BiH i prema njenom integritetu.

Predsjednik Srbije rekao je da su pred Srbijom i RS značajni projekti iz infratstrukture, prije svega put Pojate - Preljine do Višegrada, koji je dio međunarodnog koridora koji treba da spoji međunarodne koridore 4 i 5 ce, a razgovarano je i mogućnosti gradnje autoputa preko Doboja i Bijeljine koji bi se spajao sa koridorom 10.

Tadić je istakao da je u planu i gradnja dva do tri mosta preko Drine i podsjetio da je prošle godine završena modernizacija mosta na Rači.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi i o energetskim potencijalima, te da je konstatovana sporost u implementaciji energetskih projekata na Gornjoj i Donjoj Drini, kao i da bi bolja iskorišćenost hidropotencijala Drine smanjila štete od sezonskih poplava.

Tadić je naveo da su na sastanku konstatovani pozitivni trendovi kada je riječ o rastu bruto društvenog proizvoda (BDP) i rastu industrijske proizvodnje, te da RS ima čak viši nivo pokrivenosti uvoza izvozom.

"Posebno smo naglasili oblast saradnje u obrazovanju jer se i Srbija i RS suočavaju sa nedovoljnom obrazovanošću i saglasili se da je, uprkos investicijama, od strateškog značaja ulaganje u obrazovanje, pri čemu je potrebno usaglašavati politiku u domenu obrazovanja", rekao je Tadić.

On je naglasio da će RS i Srbija nastaviti saradnju, te da će ovaj sastanak na neki način biti nastavljen zajedničkim sjednicama vlada, a da je jedan od zaključaka da se sjednice dva puta godišnje održavaju kako bi se produbljivala saradnja.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je na današnjoj sjednici Savjeta za saradnju Srbije i Republike Srpske zaključeno da bi RS i Srbija u uslovima rasta cijene hrane trebalo da naprave godišnje bilanse u poljoprivrednoj proizvodnji.

"Govorili smo o saradnji u domenu poljoprivrede i o tome da danas, pre svega zbog rasta cene hrane, treba napraviti godišnje bilanse u poljoprivrednoj proizvodnji", rekao je Tadić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije poslije sjednice Savjeta.

Predsjednik Srbije zaključio je da će se na taj način sprovoditi politika koja je vrlo važna i u domenu zaštite stanovništva, prije svega najsiromašnijih.

U radu sjednice Savjeta za saradnju Republike Srpske i Srbije učestvovao je i predsjednik Srpske Milorad Dodik, te premijeri RS Aleksandar Džombić i Srbije Mirko Cvetković.

U delegaciji Vlade RS su ministri finansija Zoran Tegeltija, ekonomskih odnosa i regionalne saradnje Željka Cvijanović, rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević, trgovine i turizma Gorana Zlatković i saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE