• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Libiji još oko hiljadu građana BiH

Libiju je napustilo između 450 i 500 državljana BiH, dok je prema procjenama ambasade BiH u Tripoliju, ostalo još između 900 i 1000 građana.

 U Libiji još oko hiljadu građana BiH Izvor: MONDO

Rukovodilac Tima za krizne situacije Ministarstva inostranih poslova BiH Zoran Perković rekao je novinarima da je više od 50 odsto evakuisanih stiglo protekle noći u dva aviona na sarajevski aerodrom.

Perković je istakao da je sada prioritet evakuacija oko 150 državljana BiH koji se nalaze u luci Bengazi a koji, zbog nevremena, juče nisu isplovili u pravcu turske luke Marmaris.

"Ukoliko se poprave vremenski uslovi, isplovljavanje ovog broda na kojem su već jutros bila ukrcana 34 naša građanina, trebalo bi se dogoditi danas oko 17.00 časova. Za grupu naših građana imali smo problem sa vlastima u gradu Damasku zbog nepotpunih papira, ali je i ta administrativna prepreka otklonjena", rekao je Perković.

On je dodao da se u gradu Misurati nalazi 18 radnika "Hidrogradnje" koje namjeravaju prebaciti u Tripoli ili Sirt, u kojem se već nalazi 75 radnika ove firme i 25 zaposlenih "Energoinvesta".

Perković je naglasio da menadžment ove dvije kompanije razmišlja o angažovanju jednog aviona kojim bi ih vratili u BiH.

U Ministarstvu inostranih poslova BiH razmišljaju i o alternativnim oblicima evakuisanja ovih ljudi, što podrazumijeva mogućnost njihovog povratka uz pomoć Slovenije i Crne Gore.

"U Ambasadi BiH u Tripoliju, od sinoć do sada prijavilo se još oko 70 naših građana za povratak u BiH, a očekujemo da ćemo veoma brzo dostići potreban broj putnika kako bi napunili avion koji bi poslali", rekao je Perković.

Ambasada BiH u Kairu je, prema njegovim riječima, uputila jedan autobus na libijsku granicu koji će preuzeti 13 državljana BiH iz grada Tobluka i nekoliko državljana iz regiona.

Ministarstvo inostranih poslova BiH pozvalo je državljane BiH koji se nalaze u pojasu Tripolija da u naredna dva dana budu posebno oprezni, da maksimalno redukuju svoje kretanje i da se drže u grupama, jer postoji mogućnost eskalacije nasilja u tom dijelu Libije.

Uprava kompanije "Hidrogradnja" informisala je danas Nadzorni odbor kompanije o situaciji u kojoj se nalazi njenih 99 radnika stacioniranih na tri lokacije u Libiji - Tripoliju, Misurati i Sirtu.

Nadzorni odbor je upoznat i da su svi radnici bezbjedni i zdravi, te da je Uprava uputila zahtjev Ministarstvu inostranih poslova BiH za osiguranje dozvole za angažovanje domaće ili libijske avio kompanije, kako bi radnici "Hidrogradnje" bili bezbjedno evakuisani.

"Uprava je u stalnom kontaktu sa rukovodiocima stacioniranim u navedenim gradovima, te prati razvoj situacije i želi da svi radnici bezbjedno budu evakuisani u BiH", saopšteno je iz Hidrogradnje.

Nadzorni odbor je na svojoj redovnoj sjednici razmatrao i Završni račun o poslovanju Hidrogradnje u BiH za 2010. godinu koji je ostvaren u negativnom iznosu, ali za oko 750.000 KM manje u odnosu na prethodnu godinu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE