• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak: BiH može do statusa kandidata, ali…

Kandidatski status za EU je realan ukoliko BiH uradi svoj dio posla, poručio je izvršni direktor novouspostavljene Službe EU za spoljne Miroslav Lajčak.

 Lajčak: BiH može do statusa kandidata, ali… Izvor: MONDO

"Ono što je neophodno kako bi se napredak i desio tiče se ispunjavanja prethodno dobrovoljno preuzetih obaveza", rekao je viši visoki predstavnik u BiH i dodao da to niko drugi neće uraditi umjesto vlasti u BiH.

On je rekao da je EU veoma ozbiljna u vezi s integracijama BiH, koja može ostvariti značajan napredak ove godine.

Lajčak je dodao da je za to, najprije, potrebno formirati vlast sa reformskim mandatom, napraviti kredibilni napor za provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava, donijeti zakon o državnoj pomoći na nivou BiH, kao i zakon i provođenje popisa na nivou BiH.

"Te mjere pomoći će da BiH napravi veliki korak naprijed prema evropskim integracijama", naglasio je Lajčak za "Dnevni avaz" i dodao da EU ima jasnu strategiju, koju podržava svih 27 država članica.

Na pitanje da li se boji neke vrste "egipatskog scenarija" u BiH, Lajčak je rekao da se ne boji, ali da EU jeste zabrinuta, jer već pet mjeseci nakon izbora nema formirane vlade na nivou Federacije i vlasti na nivou BiH.

Govoreći o budućem predstavniku EU u BiH, Lajčak je rekao da će on imati snažan mandat i potrebne instrumente da pomogne na evropskom putu BiH, ali i da reaguje adekvatno na aktivnosti koje su protivne interesima BiH, njene političke stabilnosti i koje su protivne evropskoj perspektivi BiH.

On je naglasio da će evropski predstavnik doći veoma brzo u BiH i da njegov dolazak nije vezan uz mandat visokog predstavnika, jer to su dvije odvojene stvari.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE