• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podrške Dodikovom pismu

Predstavnici pravosudnih institucija, političkih partija i nevladinog sektora u RS podržavaju pismo predsjednika RS Milorada Dodika.

 Podrške Dodikovom pismu Izvor: MONDO

Predsjednik RS Milorad Dodik je od pravosuđa zatražio bolju i efikasniju borbu protiv kriminala i korupcije.

Tužilac RS Amor Bukić naglasio je da ovo pismo doživljava kao izraz volje predsjednika da institucije koje se bave borbom protiv kriminala svoj posao rade još bolje. "Pozdravljam i podržavam to pismo bez obzira što su MUP i pravosudne institucije u proteklom periodu napravili određeni iskorak", rekao je Bukić za sutrašnje izdanje "Nezavisnih novina".

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je da postoji hronično nezadovoljstvo javnosti stanjem u pravosuđu. On je pojasnio da je nezadovoljstvo izraženo zbog epiloga pojedinih sudskih procesa, neažurnosti i sporosti pravosuđa, kao i reformom pravosuđa koju su proveli predstavnici međunarodne zajednice, koji, kako je rekao, neće da priznaju greške koje su napravili.

Radojičić je podsjetio da je i na posljednoj sjednici parlamenta bilo govora o epilogu suđenja za ubistvo funkcionera SDS-a Branislava Garića u Doboju, nakon što je Vrhovni sud RS potvrdio presudu po kojoj je Rajko Savić oslobođen optužbe da je ubio Garića, iako je ubistvo priznao.

"To je samo jedan momenat u izražavanju ozbiljnih rezervi, a mnogo je i drugih primjedbi - od ažurnosti sudova, pa i do procesa za organizovani kriminal pred Specijalnim tužilaštvom i Sudom", rekao je Radojičić i dodao da je nejasno i pitanje izbora predmeta kada su u pitanju ratni zločini.

Generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan kaže da je "inicijativa predsjednika u svakom slučaju pozitivna ali pitanje je ko će to provoditi, jer očito je da i u vlasti ima ljudi koji bi se mogli osjetiti prozvanim".

Potpredsjednik PDP-a Branislava Borenovića podržava pismo predsjednika Dodika, ocjenivši da se borba mora provesti do kraja i da niko ne smije biti izvan zakona pa ni političari.

Željko Ninković iz Centara civilnih inicijativa mišljenja je da je pozitivna stvar što predsjednik RS ukazuje na borbu protiv kriminala i korupcije. "Namjera je očito pozitivna, ali na ovaj način se indirektno priznaje da se do sada institucije nisu bavile onim poslom za koji su bile dobro plaćene. Ali bolje krenuti i danas nego da se ne krene nikada", rekao je on.

Momir Dejanović, direktor Centra za humanu politiku iz Doboja, smatra da je iluzorno od nereformisanog, neefikasnog, korumpiranog i nikom odgovornog pravosuđa tražiti i očekivati borbu protiv kriminala i korupcije, prije nego što bude generalno rekonstruisano.

"Kada se radi o pravosuđu, treba izmijeniti postojeće i donijeti nove antikorupcione zakone, otjerati iz pravosuđa 90 odsto tužilaca i 50 odsto sudija koji su korumpirani i nesposobni, učiniti ga nezavisnim od međunarodne zajednice, kriminalnog podzemlja i domaće izvršne i zakondavne vlasti i uspostaviti sistem kontrole i vrednovanja rada u pravosuđu", smatra Dejanović.

Predsjednik RS Milorad Dodik uputio je pismo svim pravosudnim institucijama u Srpskoj u kojem je naglasio da je borba protiv organizovanog kriminala važan faktor evropskih integracija i u tom smislu zatražio od njih da pokažu spremnost i snagu da se uđe u taj obračun.

Dodik je istakao da su Vlada i parlament RS izvršile sve zakonske i druge obaveze, ali da nisu izvršene obaveze policije, tužilaštva, sudija, inspektora, čiji je zadatak, kako je rekao, da zakone primijene u praksi. U pismu se ističe da u borbi protiv organizovanog kriminala ne smije biti povlaštenih, ni među zaduženim za provođenje zakona policijom, tužiocima i sudijama.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE