• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FTV izbacila ćirilicu

RTRS i BHRT na sajtovima imaju zastupljeno i ćirilično i latinično pismo, dok Federalna televizija (FTV) na svom sajtu ima samo latinicu.

 FTV izbacila ćirilicu Izvor: MONDO

Član Komisije za saobraćaj i komunikacije Parlamenta BiH u prošlom sazivu Željko Kuzmanović kaže da FTV ne poštuje zakon u kojem piše da će program RTVFBiH uvažavati ustavna prava građana, konstitutivnih naroda i ostalih i da će u njemu ravnopravno biti zastupljena oba pisma.

"Činjenica je da oni krše zakon samim tim što kod njih ćirilica uopšte nije zastupljena. Krajnje je licemjerno da neko ko se predstavlja kao perjanica demokratskog izvještavanja u BiH krši konstitutivnost naroda, odnosno krši zakonske odredbe kojim su javni RTV servisi obavezni da koriste oba pisma ravnopravno u svom programu", rekao je Kuzmanović za sutrašnje izdanje "Glasa Srpske".

Kada su u pitanju ostali mediji u BiH, koji nemaju karakter javnih, Kuzmanović je istakao da je to stvar izbora. "Kada se radi o javnim RTV sistemima koji bi trebalo da pripadaju svim konstitutivnim narodima, onda bi trebalo da budu podređeni toj ulozi, odnosno da zastupaju interese sva tri naroda i njihova običajna i tradicionalna prava. Privatni mediji imaju pravo izbora, ali javni moraju da postupaju u skladu sa zakonom, odnosno Ustavom", istakao je Kuzmanović.

Član Upravnog odbora FTV-a Radenko Udovičić rekao je da su ćirilica i latinica ravnopravna pisma u BiH i da svaki javni emiter treba da ima oba pisma na svom sajtu, ali da nijedan medijski zakon striktno ne propisuje šta treba da bude na jednom ili drugom pismu. "Već na idućoj sjednici Upravnog odbora FTV-a predložiću da se uvede i ćirilica na naš sajt i iznijeću da postoje zamjerke zbog njenog nepostojanja", dodao je Udovičić.

U Zakonu o Javnom RTV sistemu BiH, u članu 26. piše da će programi javnih RTV servisa uvažavati prava konstitutivnih naroda i ostalih i da će biti uređivani ravnopravno na tri službena jezika i dva pisma. Zakon o javnom servisu Radio-televizije Federacije BiH kaže da će "program RTVFBiH uvažavati ustavna prava građana, konstitutivnih naroda i ostalih i biće uređivani ravnopravno na sva tri službena jezika i oba pisma".

Osim RTRS-a oba pisma na svom sajtu od medija u Republici Srpskoj imaju samo "Glas Srpske" i BN televizija. S druge strane Alternativna televizija, Pink, Bel televizija, "Nezavisne novine", "Večernje novosti", "Blic", "Pres RS", "Fokus" na svojim sajtovima imaju samo latinično pismo, dok samo ćirilicu koristi portal Frontal.rs. Nijedan mediji u FBiH nema mogućnost čitanja sadržaja na ćirilici. Tako OBN televizija, "Dnevni avaz", "Oslobođenje", "Večernji list", portali Sarajevo-x.com, svevijesti.ba, dnevnik.ba imaju samo latinicu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE