• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježen Dan nezavisnosti

Polaganjem vijenaca za sve borce koji su dali život u odbranu svoje zemlje danas je ispred Vječne vatre u Sarajevu obilježen Dan nezavisnosti BiH.

 Obilježen Dan nezavisnosti Izvor: MONDO

Vijence su položile brojne delegacije, među kojima i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, te predstavnici sarajevskih opština, nevladinih organizacija, boračkih udruženja i antifašista,prenosi Sarajevo-x.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u izjavi predstavnicima medija potcrtao je da BiH nije postala država niti 1992., niti 1995. godine, već je znatno prije bila ozbiljna država još u tadašnjim istorijskim okolnostima.

"Drugo je što smo imali nesreću da ovu zemlju uvijek okupiraju neke strane sile te da ona gubi u tim okupacijama elemente svoje državnosti na kraći ili duži period. Ali, BiH je opstala kao država. Na nama je samo da budemo razumni i logični te da od BiH pravimo državu kakva je svaka normalna država sa svim elementima", kazao je on.

Komentarišući činjenicu da se Dan nezavisnosti BiH ne obilježava u svim dijelovima zemlje, Komšić uzrok toga vidi u postojanju politika koje to ne žele i nastoje ovaj i slične datume opstruirati, što im omogućava i trenutni ustavni sistem.

"Tu nema elementarne logike. Kažete da poštujete i priznajete državu u kojoj živite, a ne slavite i ne obilježavate njen Dan nezavisnosti. Znamo i razloge i uzroke zašto je to tako. Opet je u pitanju ta nesretna politika koja jednostavno neće ovu zemlju da postavi na normalan način kao sve ostale zemlje. Očigledno je da će trebati puno više vremena da te stvari dođu u normalu", zaključio je on.

Premijer KS-a Fikret Musić je, čestitajući svim građanima današnji praznik, zaželio da u budućim vremenima to bude praznik cijele BiH.

"To je pitanje koje će, nadam se u skorijoj budućnosti, biti riješeno te da ćemo u svojoj državi praznik obilježiti na način kako se to obilježava u normalnim evropskim državama", istaknuo je Musić.

Za gradonačelnika Aliju Behmena mjesto polaganja vijenaca je simbolično, jer je to mjesto kada je 6. april BiH, kao i cijela Jugoslavija, slavila kao dan oslobođenja od fašizma, kada su partizani preko Vratničke kapije prvi put ušli u Sarajevo. Podsjetio je da je BiH tada i stekla nezavisnost, koja je potvrđena referendumom 1992. godine, a odbranjena ratom od 1992. do 1995. godine.

"Slaviti nezavisnost jedne države koja je bila priznata i primljena u Ujedinjene nacije je prava stvar i ne može drugačije. Problem je što Ujedinjene nacije nisu čuvale svoju punopravnu članicu, i oglušile su se o ono što se dešavalo tokom rata. Zato je ovaj praznik još slađi, još bolji i još privrženiji svakom čovjeku koji osjeća BiH kao svoju domovinu", smatra Behmen.

Čestitke svim građanima povodom današnjeg praznika uputio je i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, istaknuvši da je svjestan činjenice da živimo u kompleksnom vremenu kada o mnogim vrijednostima nije postignut konsenzus.

"Nadam se da će vrijeme koje je pred nama pokazati da samo jedinstvenim stavovima o nekim suštinskim pitanjima možemo ići naprijed. Nema pojedinačnog napretka - ili ćemo svi naprijed, ili ćemo svi zaostajati. Mislim da nikome nije stalo da zaostaje. Dan nezavisnosti države je bitna stvar i to pitanje jednog dana mora biti na dnevnom redu i očekujem da će ono biti riješeno punim konsenzusom, jer je to nezaobilazni temeljac moderne prošlosti BiH", naglasio je on.

Cvijeće će tokom dana biti položeno i na mezarju Kovači, spomen- obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, spomen-parku Vraca, groblju "Lav", te spomen-obilježju na Trgu ZAVNOBiH-a.

Dan nezavisnosti u FBiH slave samo Bošnjaci

U Posavskom, Livanjskom, Zapadnohercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu nema istkanutih zastava BiH, niti drugih obilježja i manifestacija koje bi ukazivale na praznik.

Jedino po čemu se dašnji dan razlikuje od jučerašnjeg jeste to da zaposleni u opštinskoj i kantonalnoj administraciji, te javnim preduzećima i ustanovama danas nisu došli na posao.

Livanjskom kantonu čestitku povodom 1. marta uputili su jedino Kantonalni odbor SDA i Udruženje boraca patriotske lige u Livnu.

U dijelu FBiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao praznik dok je u Republici Srpskoj ovaj datum radni dan kao i svaki drugi.

Odlukom federalnog Ministarstva rada, zdravstva i socijalne politike 1. mart neradni je dan na cijelom području ovog entiteta za sve državne organe, javne ustanove i privatna preduzeća.

U BiH ne postoji saglasnost političkih predstavnika konstitutivnih naroda o državnim praznicima, dok se u Zakonu o praznicima RS kao praznik BiH i RS navodi 21. novembar datum potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.


Referendum za mirno razdruživanje

Hrvati u BiH nikada neće prihvatiti ovakvu BiH i njene nepostojeće praznike, poručio je danas koordinator hrvatskog civilnog sektora Leo Pločkinić.

On ponovo najavljuje inicijativu za održavanje referenduma "za mirno razdruživanje u granicama koje su unesene u Dejtonski mirovni sporazum".

Odbacujući obilježavanje 1. marta kao dana nezavisnosti, Pločkinić optužuje bošnjačku većinu za dvodecenijsko ugrožavanje prava Hrvata u BiH.

"Nametanje ovakvih datuma predstavlja samo podizanje međunacionalnih tenzija", ocijenio je on.

Hrvatski civilni sektor smatra Bošnjake odgovornim za "političku represiju, preglasavanje, oduzimanje prava na vlastite predstavnike u vlasti" i ocjenjuje da je zbog toga razumljivo da se 1. mart ne proslavlja na većinskim hrvatskim područjima u BiH.

Pločkinić tvrdi da se iza odbijanja ideje o trećem entitetu krije želja Bošnjaka da sačuvaju Federaciju kao vlastiti entitet u BiH.


(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE