• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trgovci i obućari najtraženiji radnici

Obućari i trgovci bili su najtraženiji radnici u prošloj godini u Republici Srpskoj, dok su sa diplomama bili traženi ekonomisti

 Trgovci i obućari najtraženiji radnici Izvor: MONDO

Zavodu za zapošljavanje RS prošle godine poslodavci su podnijeli prijave za zaposlenje 486 obućara i 464 trgovca, te 466 prijava za diplomirane ekonomiste. Bilo je podneseno i ukupno 310 prijava za konobara i kuvara, te 305 prijava za ekonomske tehničare.

Najmanje su traženi elektroinstalateri, tekstilni konfekcionari, a od građana sa fakultetskom diplomom tu spadaju pedagozi i inženjeri poljoprivrede, rekla je izvršni direktor Zavoda Snežana Borovčanin.

Nezavisne novine pišu da nijedno zanimanje nije podjednako suficitarno ili deficitarno u svim krajevima RS, tako da, kako je potvrđeno u regionalnim zavodima, Semberija ima mnogo nezaposlenih ekonomista, dok su poslodavcima u Trebinju prijeko potrebna lica sa završenim ekonomskim fakultetom.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić kaže da je, kako bi bio smanjen broj onih sa deficitarnim zanimanjem, neophodna sveobuhvatna strategija razvoja RS, dok predstavnici omladinskih organizacija sugerišu da je neophodna bolja organizacija studijskih programa, koji bi bili usklađeni sa principima tržišta rada.

Slavica Kuprešanin, načelnik Odjeljenja za srednje obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, ističe da Ministarstvo vodi brigu o potrebama tržišta rada prilikom planiranja upisa učenika u srednje škole.

 Na birou rada u RS najviše je bilo trgovaca - 9 760, a među onima sa visokom stručnom spremom to su bili finansijski radnici i diplomirani ekonomisti - 1 853.   (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE