• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH traži izručenje Divjaka

BiH će danas uputiti Austriji zahtjev za izručenje bivšeg generala Armije BiH Jovana Divjaka. Završen protest građana u Sarajevu.

 BiH traži izručenje Divjaka Izvor: MONDO

Jovan Divjak uhapšen je juče u Beču, a njega Srbija tereti za zločin počinjen nad vojnicima bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine.

"Posebno odjeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH radi na ovom predmetu i mi insistiramo da ga procesuiramo", rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić Srni.

Prema njegovim riječima, zahtjev za Divjakovo izručenje Austriji biće upućen danas, do kraja radnog dana, putem Ministarstva pravde BiH.

Grubešić je dodao da Tužilaštvo prati razvoj situacije u Austriji, te da je glavni tužilac Milorad Barašin telefonom kontaktirao ambasadora BiH u Austriji Harisa Hrlea.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kontaktirao je jutros glavnog tužioca BiH Milorada Barašina u vezi sa hapšenjem bivšeg generala Armije BiH Jovana Divjaka i slučaja "Dobrovoljačka", izjavio je portparol srpskog Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

Vekarić je beogradskim medijima rekao da srpsko tužilaštvo još nije dobilo zvaničan dokument o hapšenju Divjaka, te da će više informacija o tome moći da saopšti nakon uvida u te spise.

On je podsjetio da se o predmetu "Dobrovoljačka" vodi istraga u Srbiji i u Sarajevu.

Šetnjom kroz centar Sarajeva okončan je mirni protest građana povodom hapšenja generala nekadašnje Armije BiH Jovana Divjaka koga Srbija tereti za zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Protest je prošao bez incidenata, a nastao je spontanim okupljanjem građana.

Za sutra u 13.00 časova u Sarajevu je najavljen novi protest ispred austrijske Ambasade u BiH.

Nekoliko stotina učesnika protesta koji je organizovan preko društvene mreže Fejsbuk okupilo se danas u 13.00 časova ispred Ambasade Austrije u Sarajevu, potom su uz zvižduke prošli pored Predsjedništva BiH i uputili se ka Ambasadi Srbije.

Saobraćaj u centru grada bio je obustavljen.

Učesnici protesta zahtijevali su momentalno oslobađanje Divjaka iz zatvora u Beču gdje je zadržan po potjernici Interpola iz Srbije.

Nakon što se vijest o Divjakovom hapšenju na aerodromu u Beču proširila internetom, noćas se oko ponoći grupa građana Sarajeva, animiranih putem interneta, okupila na protest ispred Ambasade Austrije.

Kako na internet portalima i društvenim mrežama navode sami demonstranti, bilo ih je oko stotinu, a protest su obezbjeđivale jake policijske snage.

Bivši general Armije BiH Jovan Divjak uhapšen je sinoć oko 21.00 čas na aerodromu u Beču na osnovu Interpolove potjernice, koju je raspisala Srbija.

Divjak je optužen za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine, kada su u napadu na kolonu JNA koja se povlačila iz grada ubijena 42, ranjena 73 i zarobljeno 215 pripadnika JNA.

Bivši general armije BiH Jovan Divjak, koji je sinoć uhapšen u Beču, danas će biti izveden pred istražnog sudiju.

Kako je izjavio danas ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj, poslije saslušanja u sudu biti poznati tačni razlozi zbog kojih je general priveden i dodao je da se vjerovatno radi o potjernici koju je za Divjakom raspisala Srbija, koja ga tereti za ratne zločine počinjene 1992. nad pripadnicima bivše JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je, u međuvremenu, da se u tom tužilaštvu oštro protive da neko drugi istražuje i podiže optužnice u slučajevima u kojima su se navodni zločini dogodili na teritoriji BiH, a osumnjičeni su državljani BiH.


Prema njegovim riječima, ambasador BiH u Beču Haris Hrle u kontaktu je s Divjakom, kome je pružena sva potrebna konzularna pomoć.

Grubešić je rekao da je u ovaj slučaj uključen i glavni tužilac BiH Milorad Barašin.

"Pokušavamo da utvrdimo šta se tačno događa", rekao je Grubešić.

"Kako bi bilo da mi raspisujemo potjernice za državljanima Srbije osumnjičenim za zločine na Kosovu?", postavio je pitanje Grubešić, sugerišući da je krajnje vrijeme da Srbija prestane da raspisuje potjernice zbog događaja u različitim dijelovima nekadašnje zajedničke države.

Ministarstvo pravde Srbije zatražiće od Austrije izručenje penzionisanog generala BiH Jovana Divjaka, koji je uhapšen u Beču, potvrđeno je danas Srni u Ministarstvu pravde Srbije.

Kako je rečeno, Biro Interpola u Beču obavijestio je beogradski Interpol da je Divjak uhapšen u Austriji na osnovu srpske potjernice i Ministarstvo pravde će u zakonskom roku pondijeti molbu nadležnim organima Austrije za njegovo izručenje.

Jovan Divjak je bio general JNA, a potom i general Armije BiH. Srbija je protiv penzionisanog generala Divjaka podigla optužnicu, slično kao u slučaju Ejupa Ganića.

Riječ je o potjernicama za 19 osoba iz BiH pod optužbom da su u maju 1992. godine počinili ratni zločin nad pripadnicima JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.

Pripadnici Armije BiH 3. maja 1992. godine u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici ubili su 42, ranili 73 i zarobili 215 pripadnika JNA.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je Tužilaštvu BiH dostavilo izveštaj u kojem se za zločin u Dobrovoljačkoj tereti 15 lica.

(Agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE