• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krstić najavio štrajk glađu

Bivši general Vojke RS Radislav Krstić stupiće u štrajk glađu zbog velikih problema i nepodnošljivih uslova u zatvoru u Velikoj Britaniji.

 Krstić najavio štrajk glađu Izvor: MONDO

Bivši general Vojke Republike Srpske Radislav Krstić, koji kaznu od 35 godina zatvora, na koju ga je osudio Haški tribunal, izdržava u zatvoru Vudhol, najavio je štrajk glađu zbog nepodnošljivih uslova u kojima boravi, izjavio je njegov branilac Mladen Kesar.

Kesar je rekao za "Glas Srpske" da će Krstić (62) stupiti u štrajk glađu zbog velikih problema i loših uslova koji traju godinama, ako se oni ne promijene.

"Krstića sam posjetio 1. marta i on mi je rekao da se tretman pogoršao. Teško je bolestan, a uslovi prevoza do bolnice pričinjavaju mu veliki bol zbog proteze na nozi koju mu ne dopuštaju da skine, tako da on radije zapušta druga oboljenja za koja mu treba ljekarska pomoć", naveo je Kesar.

On je dodao da se Krstić žali i na to što ga čuvari bude noću, paleći i gaseći svjetlo svaki čas.

Krstića su 1998. godine uhapsili pripadnici međunarodnih snaga u BiH (SFOR) u Bijeljini i predali ga Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

Haški sud optužio je Krstića za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. i osudio ga 2. avgusta 2001. godine na 46 godina zatvora. Žalbeno vijeće Haškog suda ukinulo je 19. aprila 2004. godine prvostepenu presudu i pravosnažno osudilo Krstića za pomaganje i podržavanje genocida, umanjivši mu kaznu sa 46 na 35 godina zatvora.

U maju prošle godine Krstića su u zatvoru u Vejkfildu, na sjeveru Engleske, napala trojica muslimanskih osuđenika, nakon čega je on prebačen u Vudhol. U ovom napadu Krstić je teže povrijeđen, a imao je veliku posjekotinu na vratu.

Sud u Velikoj Britaniji izrekao je 21. januara dodatne zatvorske kazne Indritu Krasnićiju (23), Ilijasu Kalidu (24) i Kvamu Ogumbiju (29) zbog napada na Krstića. Sudija Ričard Henriks izrekao je Albancu Krasnićiju kaznu od 12 godina zatvora, Britanac Kalid dobio je 10 godina, a Nigerijac Ogumbiji šest godina zatvora.

Krstić je prebačen na služenje kazne u Veliku Britaniju 2004. godine.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE