• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Divjaka je trebalo i ranije uhapsiti!

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka trebalo i ranije uhapsiti.

 Dodik: Divjaka je trebalo i ranije uhapsiti! Izvor: MONDO

Dodik je izrazio nadu da Srbija neće odustati od naloga za privođenje.

Dodik je naglasio da činjenica da je Divjak uhapšen, govori monogo jer je on "učestvovao i komandovao ratnim zločinima u Dobrovoljačkoj ulici".

"Mislim da je bilo potrebno da se Divjak i prije privede sudu pravde i da se razotkrije priča o Dobrovoljačkoj ulici koja je na samom početku rata bila mjesto pogibije vojnika JNA", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da Sud BiH nije nikada procesuirao taj slučaj, što govori "da je to nepotreban sud, koji je formiran da bi se presudilo Srbima i bio osnov za pisanje negativne istorije o Srbima".

"Koliko sam razumio, Srbija je dala nalog za hapšenje. Nadam se da neće odustati", rekao je Dodik, ističući da se postavlja pitanje zašto se ne uvažavaju tužilački nalozi koje daje Srbija.

Dodik navodi da "međunarodno pravo ima različite aršine", ali tek predstoji da se vidi šta će se desiti u ovom slučaju.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić pozdravio je hapšenje bivšeg generala Armije BiH Jovana Divjaka u Austriji i izrazio spremnost da svjedoči na sudu protiv njega.

"Pozdravljam hapšenje muslimanskog ratnog generala Jovana Divjaka koje su izvele austrijske vlasti", rekao je Srni Jovičić, ističući da postoje neoborivi dokazi da je Divjak odgovoran za brojne zločine protiv srpskog naroda u BiH, među kojima i zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Prema Jovičićevim riječima, pravosudni organi tadašnje JNA prije rata u BiH pravosnažno su osudili Divjaka za počinjena krivična djela i zloupotrebe koje je počinio kao njen pripadnik.

"Bježeći od zakona i od krivične odgovornosti on se priklonio muslimanskoj vojsci Alije Izetbegovića, u kojoj je bio jedan od najviših vojnih funkcionera i u kojoj je aktivno učestvovao u zločinima protiv srpskog naroda, pogotovo na području Sarajeva", naveo je Jovičić.

On je istakao da je Divjak isplanirao mnoge akcije u BiH u kojima je stradao ogroman broj Srba.

"Postoje neoborivi dokazi za stravične zločine koje je odgovoran Divjak, a spomenuću samo Dobrovoljačku ulicu u Sarajevu", zaključio je Jovičić.

Izrazivši nadu da će slučaj protiv Divjaka stići do suda Jovičić je izrazio spremnost da se na tom suđenju pojavi kao svjedok optužbe.

Šef Koordinacionog tima Republike Srpske (RS) za traženje nestalih lica i istraživanje ratnih zločina Staša Košarac pozdravio je hapšenje Jovana Divjaka i izrazio očekivanje da će narednih dana po nalogu Tužilaštva BiH biti uhapšen Jusuf Pušina i ostali osumnjičeni za događaje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

"RS ima neoborive dokaze, koji ukazuju na to da su Jovan Divjak, Jusuf Pušina i ostali odgovorni za događaje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu", rekao je Košarac Srni, komentarišući hapšenje bivšeg generala Armije BiH u Beču Jovana Divjaka.

Košarac je rekao da treba prepustiti pravosudnim institiucijama da procesuiraju ratne zločine počinjene nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj.

"Moguće je očekivati da će bošnjačka politička elita sav teret za Dobrovoljačku staviti na Divjaka", zaključio je Košarac.

Tužilaštvo BiH trebalo je do sada da podigne optužnicu za zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i da u pritvorskoj jedinici budu svi koji su prijavljeni za zločine počinjene nad mladim vojnicima JNA, izjavio je danas Srni koordinator tima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) za istraživanje ratnih zločina Simo Tuševljak.

"Očekujemo da će Tužilaštvo BiH konačno podići optužnicu za zločin u Dobrovoljačkoj ulici i da će se lica odgovorna za ta stravična dešavanja, a koja su u BiH, naći u pritvoru", rekao je Tuševljak, reagujući na hapšenje bivšeg generala Armije BiH Jovana Divjaka.

Prema njegovim riječima, vidljivo je da uvijek važe Interpolove potjernice koje je raspisalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, odnosno istražni sudija za ratni zločin.

Tuševljak je naglasio da će sva lica za kojima su raspisane takve potjernice biti hapšena bilo gdje u svijetu.

Predstavnici udruženja veterana iz Republike Srpske tražiće ostavku glavnog tužioca Srbije za ratne zločine Vladimira Vukčevića ako i bivši general Armije BiH Jovan Divjak ne bude procesuiran za zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

"RS ne može više ništa vjerovati Srbiji u toj problematici. Jedino što nama preostaje je da formiramo Odjeljenje tužilaštva za ratne zločine RS i na taj način pripremi dokaze i izvrši sve predradnje, da bi Tužilaštvo BiH moglo procesuirati ovakve slučajeve", izjavio je Srni Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz.

Prema njegovim riječima, sazrelo je vrijeme da Vukčević podnese ostavku nakon puštanja na slobodu Ilije Jurišića, Ejupa Ganića i Tihomira Purde.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da pozdravlja hapšenje Divjaka, ali da ne vjeruje da će ga Tužilaštvo Srbije procesuirati, odnosno da će doživjeti sudbinu Ejupa Ganića, Ilije Jurišića i Tihomira Purde.

"Neozbiljno je od Tužilaštva Srbije da se poigrava sa žrtvama rata koje su doživjele stravične zločine od tih ljudi da budu na kraju razočarane i isfrustrirane u pravdu. Ako se desi da Divjak bude pušten, glavni tužilac Vladimir Vukčević treba da podnese ostavku", zaključio je Mitrović.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je Srni da puštanjem na slobodu Ilije Jurišića, Ejupa Ganića i Tihomira Purde, Tužilaštvo Srbije čini stravičnu grešku prema porodicama žrtava jer na taj način neće biti zadovoljena pravda.

"Ako Srbija pusti na slobodu Divjaka, u tom slučaju glavni tužilac Vladimir Vukčević mora podnijeti ostavku, a Srbija raspustiti Tužilaštvo za ratne zločine", zaključio je Dukić.

Jovan Divjak uhapšen je sinoć na aerodromu u Beču po Interpolovoj potjernici koju je raspisala Srbija.

Srbija tereti Divjaka za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine, kada su u napadu na kolonu JNA koja se povlačila iz grada ubijena 42, ranjena 73 i zarobljeno 215 pripadnika JNA.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE