• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo BiH traži izručenje Divjaka

Tužilaštvo BiH je, preko Ministarstva pravde, uputilo prijedlog austrijskim vlastima za donošenje molbe za izručenje Jovana Divjaka pravosuđu BiH.

 Tužilaštvo BiH traži izručenje Divjaka Izvor: MONDO

U saopštenju se navodi da se "ovaj zahtjev temelji na činjenicama da je u Tužilaštvu BiH, u Posebnom odjeljenju za ratne zločine, u procesu predmet koji se odnosi na doga]aje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu".

"U tom predmetu je donesena naredba o sprovođenju istrage protiv više osumnjičenih. Predmeti ratnih zločina koji su se desili u BiH i gdje su osumnjičeni državljani BiH, u nadležnosti su pravosuđa Bosne i Hercegovine", saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Dodaje se da "Tužilaštvo BiH pažljivo prati sva dešavanja koja se odnose na ovaj događaj, s obzirom da se radi o predmetu koji je u radu u Tužilaštvu BiH".

MUP Srbije je saopštio da je Jovan Divjak uhapšen u Beču na osnovu međunarodne potjernice, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.

U saopštenju se dodaje da je potjernica raspisana po naredbi Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Penzionisan general Armije BiH Jovan Divjak uhapšen je sinoć na aerodromu u Beču, na osnovu potjernice iz Srbije, kojom se tereti za zločine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. maja 1992. godine.

Divjak je bio general Armije BiH za vrijeme sukoba između pripadnika JNA i Armije BiH, u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Zbog istog slučaja prošle godine je u Londonu, na zahtjev Srbije, uhapšen bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, koji je kasnije pušten iz zatvora.

Nakon hapšenja Ganića na londonskom aerodromu u martu 2010. godine, Divjak je više puta izjavljivao da nema čega da se boji i da će nastaviti da putuje u inostranstvo.

Ambasador BiH u Beču Haris Hrle je rekao da će Divjaku biti pružena sva potrebna pomoć iz ambasade.

Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je da je krajnje vrijeme da pravosuđe Srbije dostavi spisak državljana BiH koji se terete da su počinili ratne zločine i izrazio uvjerenje da će uhapšeni penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak što prije biti oslobođen.

On je rekao da se zbog Tužilaštva za ratne zločine Srbije i difuznih potjernica, koje su proslijeđene drugim zemljama, "privode najistaknutiji predstavnici BiH", te dodao da nijedan strani sud nije priznao zločine u sarajevskoj Doborovoljačkoj ulici za koje se tereti Divjak.

Ahmetović kaže da je Divjak do sada više puta prelazio granicu BiH i pri tome nije imao nikakvih neugodnosti i izrazio nadu "da neće biti izložen daljem stresu i dugotrajnom pravosudnom postupku".

Podsjećajući da je Ministarstvo bezbjednosti BiH radilo na potpisivanju multilateralnih sporazuma između BiH, Srbije i Hrvatske, prema kojima se državljaninu jedne od potpisnica sudi u državi u kojoj se osoba nalazi, Ahmetović je dodao da "iskreno vjeruje da će se Divjak vratiti u BiH u što kraćem roku".

Zbog hapšenja Divjaka i sutra protesti u Sarajevu

Članovi Udruženja "Obrazovanje gradi BiH", brojni novinari i javni radnici, danas su u Sarajevu ispred ambasade Austrije u BiH, pištaljkama iskazali protest zbog hapšenja Jovana Divjaka u Beču.

Na transparentima koje su nosili pisalo je: "Pravda za čika Jovu". Grupa građana se kasnije uputila pred zgradu Predsjedništva BiH, gdje su na isti način iskazali svoje nezadovoljstvo.

Demonstranti su pokušali da protestuju i pred ambasadom Srbije, ali im to nije dozvolila policija.

Za sutra u 13 sati su u Sarajevu ispred ambasade Austrije zakazani masovni protesti građana.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE