• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alija Osmić osuđen na 11 godina zatvora

Prvostepenom presudom Suda BiH Alija Osmić je osuđen na 11 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad Hrvatima u Bugojnu.

 Alija Osmić osuđen na 11 godina zatvora  Izvor: MONDO

"Osmić je počinio krivična djela sa direktnim predumišljajem i voljom da ih čini. Ovaj zaključak proističe iz djelovanja optuženog Osmića", rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća Suda BiH Staniša Gluhajić.

Optuženi Osmić se nije pojavio na izricanju presude, a Gluhajić je rekao da mu se "po sili zakona", odnosno zbog visine izrečene kazne, određuje pritvor.

"Optuženi će biti uhapšen i upućen u nadležnu pritvorsku jedinicu", dodao je Gluhajić.

Prije izricanja presude, branilac optuženog Kerim Čelik rekao je da ne zna zašto Osmić nije došao na izricanje presude, naglasivši da po zakonu nije ni obavezan, ali i da je dostupan organima gonjenja, prenosi Balkanska istraživačka mreža.

Osmić je proglašen krivim zato što je tokom rata u BiH, kao pripadnik vojne policije 307. motorizovane brigade Armije BiH, od 18. jula 1993. do 19. marta 1994. godine u garaži privatne kuće u naselju Donjići, "Marksističkom centru - Klosteru časnih sestara" i prostorijama BiH banke postupao suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava izvršivši ubistvo i nanoseći teške tjelesne povrede.

Tokom glavnog pretresa na suđenju Aliji Osmiću saslušano je 17 svjedoka optužbe, 12 odbrane i jedan vještak, te je uveden veći broj materijalnih dokaza.

Prvostepenom presudom Osmić je oslobođen plaćanja sudskih troškova zbog "slabog imovinskog stanja", dok su oštećeni sa imovinsko pravnim zahtjevima upućeni na parnicu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE