• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gligorić neće biti gonjen iako je falsfikovao diplomu

Željko Gligorić, vještak balističar MUP-a RS koji je falsifikovao diplomu Mašinskog fakulteta u Beogradu, neće biti krivično gonjen.

 Gligorić neće biti gonjen iako je falsfikovao diplomu Izvor: MONDO

Naime, njegov slučaj banjalučkom Okružnom tužilaštvu prijavljen je sa osam godina zakašnjenja.

Banjalučko tužilaštvo obustavilo je istragu protiv Gligorića zbog zastare krivičnog djela, što praktično znači da neće odgovarati za sve posljedice koje nastupe nakon ovog otkrića.

Maja Đaković-Vidović, portparolka Tužilaštva, pojasnila je juče da Okružno tužilaštvo u Banjaluci u vrijeme kada je angažovalo Gligorića nije bilo upoznato sa činjenicom da je on radio na osnovu falsifikovane diplome Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Đaković-Vidovićeva je navela da je banjalučko tužilaštvo 1. marta ove godine zaprimilo izvještaj MUP-a o krivičnom djelu falsifikovanja diplome iz kojeg proizilazi da je Gligorić falsifikovanu diplomu u personalni dosije uložio prije osam godina, odnosno 2003. godine.

"Nije bilo osnova da nam izvještaj bude dostavljen, jer su ovlaštena službena lica MUP-a mogla i sama da konstatuju da je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja. Jedino što Okružno tužilaštvo Banjaluka u ovom trenutku može preduzeti u okviru svoje nadležnosti je donijeti naredbu o obustavi istrage iz razloga što je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja", navela je portparol banjalučkog Okružnog tužilaštva.

Međutim, Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS, poručio je da je čitav slučaj još u fazi istrage i da će Gligorić biti krivično gonjen.

Čađo je izjavio da je Gligorić na vlastiti zahtjev otišao iz MUP-a nakon otkrivanja da je u personalni dosije uložio falsifikovanu diplomu, a smatra da predmeti u kojima je radio neće biti srušeni, jer je Gligorić imao ''diplomu više stručne spreme sa kojom je mogao obavljati svoj posao".

Pravnici, tužioci i advokati, pak, smatraju da bi Gligorićeva prevara mogla ugroziti predmete u kojima je vještak MUP-a dao svoje mišljenje.

Nebojša Pantić, poznati banjalučki advokat, tvrdi da je slučaj Željka Gligorića, vještaka balističara koji je falsifikovao diplomu Mašinskog fakulteta u Beogradu, nezapamćen i nedoživljen u dosadašnjoj sudskoj praksi.

Pantić dodaje da je opšte poznato da vještak balističar mora biti diplomirani inženjer mašinstva, nakon čega se "nadograđuje" do vještaka, a ujedno je zapitao i zašto je policiji toliko dugo trebalo da otkrije čitav slučaj.

Banjalučki advokat, koji je ujedno i branilac Jovana Jošila, optuženog za ubistvo Nedeljka Ćuluma (19) tokom obračuna u aprilu prošle godine, a u čijem predmetu je takođe svoj nalaz i mišljenje dao Gligorić, kazao je da nakon svega ne zna kako će postupiti po pitanju nalaza koje je dao sporni vještak.

Zanimljivo je kako će i banjalučki Okružni sud postupiti u svemu, jer je na posljednjem ročištu lično angažovao Gligorića da izvrši određena vještačenja.

Goran Glamočanin, specijalni tužilac RS, šokiran je cijelim slučajem, posebno zbog toga što je zahvaljujući nalazu Gligorića optužio svjedoka Sinišu Raševića, inače, policajca iz Foče i to zbog lažnog svjedočenja.

Rašević je, naime, tokom svjedočenja u predmetu koji se vodi protiv Željka Boškovića zvanog Vuk, optuženog za ubistvo inspektora Radenka Radovića 2000. godine, izjavio da nije pucao tokom hapšenja optuženog Boškovića u novembru prošle godine, a što je bilo u koliziji sa nalazom vještaka Gligorića.

Nakon ovoga, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv policajca zbog lažnog svjedočenja.

Miodrag Bukarica, tužilac koji vodi predmete "Jošilo" i "Ćulum", juče nije želio komentarisati slučaj "Gligorić", pojasnivši da čeka zvaničan dopis o falsifikovanoj diplomi vještaka nakon čega će donijeti odluku "o svemu".

Kolega Miodraga Bukarice Slobodan Salić je kazao da bi nalazi u kojima je svoje mišljenje dao Gligorić trebalo da budu ponovljeni.

(MONDO/Nezavisne)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE