• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati u BiH moraju imati svoju teritoriju i vladu

Ustavna i konstitutivna ravnopravnost za hrvatski narod znači da oni u BiH imaju teritoriju, vladu, ekonomsku, kulturnu i medijsku politiku.

 Hrvati u BiH moraju imati svoju teritoriju i vladu Izvor: MONDO

Ovo je jedan od zaključaka trodnevnog naučnog skupa pod nazivom "Hrvati u BiH danas" održanom u Banjaluci.

Učesnici skupa su zaključili da za Hrvate u BiH nije poželjna nikakva unitarna organizacija, već da se političko uređenje BiH mora zasnivati na teritorijalnoj, političkoj, ekonomskoj i kulturnoj ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda.

"Na skupu je konstatovao da se Hrvati u BiH nalaze u izuzetno neravnopravnom položaju u odnosu na druga dva konstitutivna naroda", istakao je potpredsjednik Republike Srpske (RS) Emil Vlajki, prezentujući novinarima zaključke skupa.

Vlajki je naglasio da učesnici skupa smatraju da je dejtonska formula, tri naroda u dva entiteta, štetna za hrvatski narod, zbog čega svaka ustavna promjena mora da rješavati taj segment Dejtonskog sporazuma u korist Hrvata.

"Budućnost BiH mora biti građanska i evropska, ali se građanska emancipacija ne može ostvariti ukoliko se ne ostvari nacionalna emancipacija Hrvata u BiH", kaže Vlajki.

Učesnici skupa zahtjevaju da politički faktori u BiH odmah omoguće stvaranje svih uslova za povratak Hrvata na svoja ognjišta, što podrazumijeva izgradnju puteva, uvođenje struje i vode, uklanjanje divljih deponija, obnovu oštećenih i spaljenih kuća i efikasno rješavanje imovinsko pravnih pitanja Hrvata koji su bili prisiljeni da napuste svoja ognjišta, navodi se u zaključcima.

"Skup upozorava da zadržavanje protektorata nad BiH znatno otežava rješavanje svih suštinskih pitanja u zemlji, a takođe je za demokratiju i evropsku budućnost BiH štetno zadržavanje institucije visokog predstavnika i bonskih ovlašćenja", naglasio je potpredsjednik RS, napomenuvši da bi ukidanje ovih institucija znatno olakšalo pregovaranje domaćih političkih faktora u BiH.

On je rekao da su učesnici skupa konstatovali da je izuzetno korisno približavanje nacionalnih lidera sa liderima susjednih država, te da je to jedan od bitnih preduslova za rješavanje hrvatskog pitanja u BiH.

Naučni skup pod nazivom "Hrvati u BiH danas" organizovao je Kabinet potpredsjednika RS Emila Vlajkija u saradnji sa banjalučkim Univerzitetom i Kulturnim centrom Banski dvor, a o položaju Hrvata u BiH govorilo je 35 naučnih i javnih radnika iz BiH, Srbije, Hrvatske, Njemačke i Švajcarske.

Na skupu je predstavljeno i 27 naučnih radova o ovoj temi.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE