• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Austrijanci se kaju zbog hapšenja Divjaka

Hapšenje generala Armije BiH bilo je, prema diplomatskim krugovima koje citira austrijska agencija APA, proizvod "greške u komunikaciji".

 Austrijanci se kaju zbog hapšenja Divjaka Izvor: MONDO

Međunarodnu potjernicu za Divjakom, raspisanu na zahtjev Srbije je, kako izvještaj agencije prenose austrijski mediji, "Interpol zapravo već odavno trebalo da poništi".

To je, kako se dodaje, trebalo da bude urađeno između ostalog i zato što je "u vezi sa istim slučajem, napadom iz 1992.godine, već došlo do presedana kada je u Londonu uhapšen nekadašnji bosanski predsjednik Ejup Ganić".

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger danas je u intervjuu za dnevnik "Kurir" rekao da je "prema mišljenju austrijskih stručnjaka za međunarodno pravo izručenje Divjaka nezamislivo".

Austrijski mediji izvještavaju i da je ministar Špindeleger otkazao za danas planiranu posjetu Bosni i Hercegovini, ali iz zdravstvenih razloga, "jer ima temperaturu, a mora da se pričuva zbog ministarskog samita Evropske unije (EU) o Libiji u četvrtak".

"Špindelegerovo otkazivanje je neprijatno, jer će u Bosni biti konstruisana veza sa aferom oko hapšenja Divjaka. Zato je ministar pozvao svog bosanskog kolegu Svena Alkalaja i sa njim ugovorio da dugo pripremani susret bude nadoknađen što je moguće prije", prenosi APA riječi Špindelegerovog predstavnika za štampu.

Najavljeno je da će se Špindeleger i Alkalaj "sastati već narednih dana, u Beču ili Sarajevu", pri čemu su dvojica ministara u vezi sa slučajem Divjak "u stalnom kontaktu još od četvrtka".

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE