• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uzeli naknadu za period kada PREF nije ni postojao

Prije nego što je počeo sa radom, u Penzijskom-rezervnom fondu (PREF), koji gazduje imovinom od nekoliko stotina miliona maraka, skandal,piše Capital.ba.

 Uzeli naknadu za period kada PREF nije ni postojao Izvor: MONDO

Nadzorni odbor Društva za upravljanje Rezervnim fondom sebi je isplatio naknade za period kada Fond uopšte nije ni postojao,prenosi Capital.ba.

Odluka Nadzornog odbora Društva za upravljanje, do koje smo došli, potpisana je 30. decembra 2010. godina. Na osnovu ove odluke dan kasnije, 31. decembra prošle godine, članovima NO isplaćeno je ukupno 19 500 KM na ime naknade. Tri člana i predsjednik Odbora su tako dobili novac za 11 mjeseci prošle godine, kada pravno lice koje trebaju nadzirati uopšte nije postojalo.

“Konačno registracija PREF-a je 18. februar ove godine i to je datum kada Društvo faktični preuzima upravljanje fondom“, potvrdio je početkom ove sedmice na zvaničnoj konferenciji za novinare direktor Društva Darko Lakić.

Bez obzira što je Društvo za upravljanje registrovano početkom novembra, a sam Fond u februaru, naknada za nadzor nad društvom je isplaćena za periodu od februara do decembra 2010. godine.

U Nadzornom odboru potvrđuju da su isplatu izvršiti retroaktivno, ali u tome ne vide ništa čudno.
„Isplaćeno je retroaktivno jer drugačije nije moglo. Mi smo cijelu prošlu godinu naporno radili da bi smo izvršili registraciju Društva i Fonda“, kaže predsjednica NO Društva Vinka Aleksić.

U Nadzornom odboru ne negiraju činjenicu da Društvo nije postojalo, ali oni svoje naknade isplaćene iz sredstava PREF-a, pravdaju time što su održali 11 sjednica, usvojili 57 raznih zaključaka, odluka i mišljenja i morali su kažu da sve akte usklade sa Zakonom o privrednim društvima. Ekonomisti ne spore da treba dati naknade članovim NO čije je imenovanje stupilo na snagu u februaru prošle godine, ali vrlo upitan je način na koji je to urađeno. Dvije stvari su sporne što je to urađeno retroaktivno i za period kada PREF nije postojao. Imenovanjem NO Vlada ili Fond PIO su morali predvidjeti budžet za njihove naknade.

Lakić: Nema ništa nezakonito

Direktor Društva Darko Lakić, opravdava ove isplate. Kaže da je novac za isplatu previđen Finansijskim planom koji je usvojila Vlada Srpske i Skupština Fonda krajem 2010. godine.

„Sve će to biti predmet revizija, naše interne i Glavne službe za reviziju javnog sektora RS. Tu ništa nije urađeno nezakonito i kada su osnivani fondovi u IRB-u. Isto tako naknade su isplaćene retroaktivno kada su ti fondovi registrovani. To je isto kao kada radnicima u preduzeću nije moguće odmah isplatiti plate kada su ih zaradili već se te uradi kasnije“, kaže Lakić. Međutim, za razliku od NO Rezervnog fonda, radnici rade u preduzeću koje postoji.

Resorni ministar obećava da će ispitati zakonitost ove odluke

„Mi ćemo ispitati da li je logično retroaktivno izvršiti isplatu naknada. Znam sigurno da je NO radio prošle godine, ali da li je ovakav način isplate pravno utemeljen to ćemo provjeriti. Ako jest sve je uredu, ako nije ovu odluku o isplati naknada ćemo staviti van snage i novac će se morati vratiti“, kaže Petar Đokić ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Lakićeva plata 3 300 KM

Direktor društva za upravljanje Rezervnim fondom Darko Lakić ima platu od 3 300 marka. Prima je od 11. novcembra prošle godine. Plata je veća od prosječnih plata i penzija, kaže Lakić ali ističe da je ona sigurno znatno ispod ostalih plata rukovodioca u finansijskom sektoru Srpske. Penzijski rezervni fonda je prekršio Zakon o Fondu. Rok za osnivanje probijen je za nekoliko mjeseci. U Društvu za upravljanje PREF-om se za to ne osjećaju odgovornim, već lopticu prebacuju na spore sudove i Fond PIO.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE