• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Prijeti opasnost od još veće krize

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović upozorio visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da se BiH susreće sa velikom opasnošću.

 Čović: Prijeti opasnost od još veće krize Izvor: MONDO

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je visokog predstavnika u BiH Valentina Incka upozorio na opasnosti u koje BiH može da bude uvedena u slučaju sazivanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) dok ne budu imenovani svi delegati.

Čović je naglasio da je to neustavan čin i da je zato i upozorio Incka da se BiH susreće sa velikom opasnošću.

"Osim toga, i Centralna izborna komisija se izjasnila da nisu stečeni uslovi za održavanje sjednice. Zamolio sam OHR da iskoristimo preostale dane do najavljenog sazivanja konstitutivne sjednice Doma naroda i učinimo sve da na vrijeme otklonimo mnogo veću blokadu i probleme koje mogu zadesiti BiH ako sjednica bude održana i ako bude ignorisana izborna volja hrvatskog naroda", rekao je Čović za "Glas Srpske".

On je dodao da su predstavnici OHR-a nakon sastanka s njim razgovarali sa ambasadorima zemalja članica Savjeta za primjenu mira (PIK).

HDZ BiH i HDZ 1990 apelovali su da PIK razmotri situaciju u BiH koja je nastala nakon što su SDP i njeni partneri za 10. mart zakazali sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH, iako iz tri kantona sa hrvatskom većinom još nisu izabrani delegati. Na taj način SDP želi da formira vlast bez predstavnika dva HDZ-a koji su na proteklim izborima osvojili 90 odsto glasova Hrvata.

Incko je prije susreta sa Čovićem izjavio da još ima vremena da se Dom naroda FBiH konstituiše u punom sazivu.

"Posjetio sam posljednjih dana neke kantone i apelovao da Dom naroda bude formiran što brže. Još imamo nekoliko dana da to učine", rekao je Incko.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE