• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kupili imovinu kojom ne mogu raspolagati

Firme koje su legalno i prema važećim propisima kupile nekretnine nekadašnjeg "Incela" u Banjaluci već godinama ne mogu da raspolažu tim nekretninama.

 Kupili imovinu kojom ne mogu raspolagati Izvor: MONDO

Nijedna od nadležnih institucija nije uspjela precizno da objasni u čemu je problem i kako je došlo do toga da firme kupe zemlju koju kasnije ne mogu upisati na sebe.

Iako imaju važeće kupoprodajne ugovore, za koje kažu da su ih registrovali u Osnovnom sudu Banjaluka, u tom sudu tvrde da nekretnine nisu mogli da upišu na sebe, zbog čega ne mogu da prometuju njima, niti mogu da dižu hipotekarne kredite.

Branka Brajić iz fabrike namještaja "MekMilan", koja je kupila dio nekretnina nekadašnjeg "Incela", rekla je da su u ovom preduzeću nakon kupovine imovine shvatili da pravno nije definisano šta su u stvari kupili - pišu "Nezavisne novine".

"Do dana današnjeg nismo dobili rješenje, a zašto ne znamo. Rekli su nam da je to bilo društveno vlasništvo, a onda je bilo potrebno da pređe u državno, pa državno u opštinsko, pa da opština to onda nama da, da mi valjda kupimo ponovo ono što smo već kupili", precizirala je Brajićeva.

Direktor "Celeksa" Predrag Zgonjanin kaže da su novi vlasnici u "Incelu" u nemogućnosti da im se formalno prizna vlasništvo. I Ilija Lukić iz građevinske firme "Ekvator" kaže da imaju isti problem.

Pravobranilac Republike Srpske Slobodan Radulj rekao je da je upoznat sa problemom, ali da ova institucija ne može pomoći da to pitanje bude riješeno. "Ne možemo zastupati privatne firme. Mi smo im poručili da se mora raditi po zakonu. To je do grada, Geodetske uprave i do sudova", naveo je Radulj.

Direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Tihomir Gligorić tvrdi da je, zbog nedefinisanih vlasničkih odnosa na nekretninama, privreda RS dosad pretrpjela štetu u visini jednog budžeta RS.

On je pojasnio da će problem firmi u "Incelu" biti uskoro riješen jer je, po novom Zakonu o katastru, nadležnost gruntovnica sa sudova prešlo na tu instituciju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE