• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slijedi molba za izručenje Divjaka

BiH će Ministarstvu pravde Austrije uputiti molbu za izručenje generala nekadašnje Armije BiH Jovana Divjaka, izjavio je ministar pravde BiH Bariša Čolak.

 Slijedi molba za izručenje Divjaka Izvor: MONDO

Čolak je "Glasu Srpske" rekao da će molba za izručenje Divjaka biti upućena putem Ministarstva inostranih poslova BiH nakon što je Ministarstvo pravde BiH primilo i posljednji dokument Tužilaštva BiH neophodan za to.

Tužilaštvo BiH od Ministarstva pravde još u petak je zatražilo da uputi zahtjev za izručenje Divjaka, ali to nije učinjeno, jer je Ministarstvo saopštilo da dokumentacija nije potpuna. Čolak je potvrdio da je "između ostalog, nedostajalo i uvjerenje o državljanstvu"Divjaka.

"Ovaj, ali i ostala dokumenta sada su kompletirana. Dostavljen nam je i zapisnik o saslušanju Divjaka u Tužilaštvu BiH", rekao je Čolak.

Izvori bliski Ministarstvu pravde tvrde da se sa upućivanjem molbe za izručenje Divjaka BiH odugovlačilo, jer se uz dokumentaciju mora dostaviti i odluka tužioca o određivanju pritvora. To znači da bi Divjak u Sarajevo bio isporučen u pratnji policije, dakle kao uhapšeni, piše sutrašnji "Glas Srpske" .

Čolak kaže da među dokumentima ne postoji odluka tužioca o određivanju pritvora za Divjaka.

"U dokumentima je zapisnik sa saslušanja koji bi mogao da se odnosi na slučaj i problematiku koja se odnosi na događaje u Dobrovoljačkoj ulici. Odluka tužioca o mjeri pritvora se šalje, ako postoji. Ako ne postoji, istražni postupak se može voditi i bez pritvora", rekao je Čolak.

Čolak je rekao da Austrija nije zvanično obavijestila BiH o hapšenju Divjaka. Nejasno je kako su organi BiH, koji nisu ni obaviješteni, uopšte reagovali na ovaj događaj.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić i ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj razgovarali su u Beču sa predsjednikom Austrije Hajncom Fišerom o "slučaju Divjak".

Alkalaj je najavio da će ostati nekoliko dana u Beču i da "ima povjerenje u pravni sistem Austrije".

Sud u Kornburgu odlučio je juče da Divjak bude pušten iz pritvora u Austriji uz kauciju od 500.000 evra.

Jovan Divjak uhapšen je u Beču 3. marta, po nalogu za hapšenje koji je objavila Srbija, koja ga optužuje da je odgovoran za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine kada je ubijeno 42, ranjeno 73 i zarobljeno 215 pripadnika JNA.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE