• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HDZ i SNSD nisu prepreka za formiranje vlasti

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić izjavio je da lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija obmanjuje javnost svojim izjavama da su HDZ i SNSD prepreka u formiranju vlasti.

 HDZ i SNSD nisu prepreka za formiranje vlasti Izvor: MONDO

"To je lažna socijaldemokratija, obični karijerizam i bolest za vlašću. On je predsjednik bošnjačkog instituta, a izdaje se za bratstvo i jedinstvo", rekao je Vasić za "Večernje novosti".

Prema njegovim riječima, ništa ne koči SNSD, koji traži samo ono što mu pripada i što pripada Republici Srpskoj.

"Jer, Republika Srpska je u Dejtonu u BiH unijela svoju teritoriju, državljane, svoju vlast, demokratske institucije, svoju imovinu, vojsku, policiju... Ni HDZ ne koči ništa. `Koče` Hrvati, jer postoje u BiH i traže svoja politička, teritorijalna i ustavna prava kao i druga dva naroda", kaže Vasić.

On naglašava da je moguće da proces formiranja vlasti uđe i u ljeto, te da se ne radi o golim postizbornim kombinacijama.

"Riječ je o prekretnici za BiH i za trodjelnu ravnopravnost. Ako sada stave u jaram Hrvate u Federaciji, onda se otvara front prema Republici Srpskoj. Ako Hrvati očuvaju ravnopravnost u Federaciji, onda se otvara mogućnost trojnog dogovora, jer sarajevski politički krug neće imati kud. Oba procesa bi bila spora i teška, s tim što bi prvi ubrzavao raspad BiH i samostalnost Republike Srpske ili unutar BiH ili izvan BiH", ističe Vasić.

On kaže da se Republika Srpska ne odriče Ministarstva inostranih poslova, jer je to dobitak trojne rotacije."Lagumdžiji je opasno dati mjesto ministra inostranih poslova. Pogledajte kako djeluje u Atini. On bi cijelu BiH pretvorio u svoju prćiju hodajući po svijetu i lažući o njegovom evropejstvu. Ministarstvo finansija u BiH je pod kontrolom, a MIP nije. To je pokazao Alkalaj, koji je radio šta je htio", naveo je Vasić.

Vasić je ocijenio da je "Lagumdžija iskoristio Atinu i Partiju evropskih socijalista /PES/ kako bi lansirao još jednu prevaru da ga tobože podržava Evropa". "Nažalost, neke članice PES ne razumiju o čemu se radi, a neke od susjednih zemalja ćute da bi bile kooperativne i da bi dobile nekoliko poena kod Brisela", rekao je Vasić.

Odgovarajući na pitanje zašto bošnjačke stranke iz FBiH odugovlače sa formiranjem vlasti, Vasić je rekao da one ne odugovlače ništa i da se njima žuri, jer znaju da ako sada brzo ne slome Hrvate u Federaciji više šanse za unitarizaciju i centralizaciju neće imati.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE