• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoriti istragu zbog nestanka dokumenata

Transparensi internešnel BiH zahtijeva od pravosudnih institucija BiH hitno otvaranje istrage i utvrđivanje odgovornosti zbog nestanka 40 originalnih dokumenata.

 Otvoriti istragu zbog nestanka dokumenata Izvor: MONDO

Transparensi internešnel BiH zahtijeva od pravosudnih institucija BiH hitno otvaranje istrage i utvrđivanje odgovornosti počinilaca zbog nestanka 40 originalnih dokumenata iz tužilačkog spisa u predmetu Čović - Lijanović iz Tužilaštva Kantona Sarajevo u junu prošle godine.

Transparensi internešnel smatra da ovakvi i slični slučajevi, osim što pokazuju nemar i neozbiljnost pravosudnih institucija u BiH, i to u predmetu zloupotrebe položaja na najvišem nivou, dodatno urušavaju povjerevenje građana u pravosuđe, zbog čega samo hitna istraga o ovom slučaju i sankcionisanje krivaca za ove izrazito ozbiljne propuste mogu voditi u pravcu vraćanja povjerenja javnosti u rad pravosuđa.

"Činjenica da istrage protiv visokopozicioniranih političkih i državnih zvaničnika u BiH traju godinama, bez rezultata, sasvim sigurno ne omogućavaju razvoj povjerenja javnosti u rad pravosudnih institucija. Kada se ima u vidu i katastrofalna kaznena politika sudova u BiH, koji i u malobrojnim presuđenim slučajevima korupcije donose uslovne presude, te da je prema posljednjim podacima u godini dana izrečeno samo devet pravosnažnih presuda za slučajeve korupcije, jasno je da je procesuiranje korupcije u BiH i dalje akutan problem", navodi se u saopštenju Transparensi internešnela.

U saopštenju se ističe da su i sami građani svjesni "zabrinjavajuće ležernosti pravosuđa BiH u procesuiranju slučajeva korupcije, što je pokazala i činjenica da su se dokumenti iz predmeta Čović - Lijanović, gdje bivšeg ministra finansija terete za zloupotrebu položaja i omogućavanje dobiti Lijanovićima u iznosu od čak 1,8 miliona KM, jednostavno uspjeli zagubiti".

Zbog toga, Transparensi internešnel BiH još jednom apeluje da institucije pravosuđa pokažu ozbiljnost u ovom slučaju, da bi se spriječili slični propusti u budućnosti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE