• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijete "traktorijadom" u Banjaluci

Poljoprivredni proizvodjači iz RS najavili su da će blokirati zgradu Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ukoliko do sredine marta ne dobiju jeftinije gorivo.

 Prijete "traktorijadom" u Banjaluci Izvor: MONDO

"Ako do 15. marta ne dobijemo jeftinije gorivo - plavi dizel, sa traktorima ćemo doći pred zgradu Uprave za indirektno oporezivanje BiH i tri sata blokirati ulaz”, izjavio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS Vladimir Usorac i dodao da će to biti tek prvi znak upozorenja jer su farmeri spremni da idu i na proteste pred institucije BiH u Sarajevu, prenosi "Euro Blic".

Napominje da seljaci neće izaći na njive i početi sa sjetvom dok im vlasti konačno ne obezbjede da zemlju obrađuju koristeći gorivo oslobođeno svih dažbina, odnosno jeftinije najmanje 0,65 KM.

"Ovog puta nećemo pristati na kompromis. Ili će seljaci dobiti jeftinije gorivo ili će institucije biti blokirane!“, kategoričan je Usorac.

Dodaje da je za obradu jednog hektara zemljišta ratarima, po sadašnjim cijenama, potrebno oko 300 KM samo za gorivo, što je neizdrživo. Da je dizel za poljoprivredu oslobođen akciza, putarine i naknade za izgradnju autoputeva, koštao bi 1,57 umjesto sadašnjih 2,22 KM.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH napominju da je Upravnom odboru UIO BiH Fiskalni savet sugerisao da napravi analizu efekata uvođenja plavog dizela i podrži tu inicijativu. Međutim, sjednica UO još nije zakazana.

Prilikom izrade Zakona o akcizama 2009. godine spominjala se mogućnost uvođenja plavog dizela, ali se od toga odustalo.

„Prema mišljenju UO uvođenje plavog dizela otvorio bi se prostor za manipulacije i zloupotrebe. To se najbolje vidi na primjeru susjedne Hrvatske, koja ima velike probleme sa kontrolom ko sve i u koje svrhe koristi taj dizel“, objašnjava portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

Prema mišljenju predsjednika Komisije za zaštitu domaće proizvodnje BiH Stojana Marinkovića, vlasti uvođenje plavog dizela moraju da shvate kao ključ za opstanak poljoprivrede jer su seljaci na koljenima.
„Moraju da shvate da su gubici od dažbina za državu daleko manji od onih koje će imati ako se poljoprivreda uništi“, kaže on. Napominje da bi i cijene domaćih poljoprivrednih proizvoda u slučaju korišćenja jeftinijeg goriva sigurno pojeftinile.

Država bi mogla i da zaradi

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović kaže da uvođenjem plavog dizela država neće ništa izgubiti, nego može i da zaradi.

“Cijene hrane rastu, a naša polja su pusta. Ako bi se rasteretili dažbina, poljoprivrednici bi više proizvodili, manje bi se uvozilo, pa bi se taj novac vratio. Osim toga, poljoprivreda bi zaposlila više ljudi, a domaći proizvodi mogli bi i da se izvoze“, objašnjava Kasumović.

Da bi se sprjiečile malverzacije pri uvozu goriva, on predlaže da se umjesto ukidanja poljoprivrednicima dažbine za gorivo - refundiraju.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE