• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bjelogrlić i Trifunović neka snime film o Divjaku

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca Prijedor pozvala Bjelogrlića i Trifunovića da snime film u kojem bi glavni lik bio Jovan Divjak

 Bjelogrlić i Trifunović neka snime film o Divjaku  Izvor: MONDO

"Jednog dana možda Dragan i Sergej shvate da su pogriješili kao i njihov `junak` Jovo", saopštila je danas predsjednica ove organizacije Zdravka Karlica.

Ona je ocijenila kao ispade postupke Bjelogrlića i Trifunovića na promociji filma "Montevideo, Bog te video" u Sarajevu. "Bjelogrlić je izjavio da mu je žao što na promociji filma nije Jovan Divjak. I nama je žao što sa nama nisu ona 42 golobrada vojnika koje su ubili oni kojima je komandovao Divjak", naglasila je Karlica.

Ona je podsjetila da se veliki ljudi bave svojim djelima, a mali drugim ljudima, te da Bjelogrlić i Trifunović spadaju u ove druge.

"Ne bi nas iznenadilo kada bismo vidjeli Trifunovića u Prištini sa likom Hašima Tačija, u Bihaću sa likom Atifa Dudakovića ili u Zagrebu sa likom Ante Gotovine, za šta bi vjerovatno bio nagrađen kojim minutom u filmovima tih kinematografija", rekla je Karlica.

OTKAZANA PREMIJERA I U PRNJAVORU

Premijera filma "Montevideo, Bog te video" režisera Dragana Bjelogrlića u Prnjavoru otkazana je na zahtjev boračke populacije u ovom gradu.

Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Udruženje ratnih vojnih invalida opštine Prnjavor zatražili su od rukovodstva Doma kulture, gdje je film trebalo da bude prikazan, da se odustane od projekcije, koja bi, kako su naveli, izazvala veliko nezadovoljstvo članova ovih organizacija.

Predsjednik prnjavorske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Borislavko Peulić rekao je da nije sporna umjetnička vrijednost filma, već ponašanje režisera Dragana Bjelogrlića.

"Ako Bjelogrlić smatra da Jovan Divjak posjeduje ljudske vrijednosti, neka onda svoj film promoviše u Federaciji BiH, a ne u Republici Srpskoj. Mi smo RS `platili` sa 35 000 života naše djece i niko, pa ni Bjelogrlić, nema pravo da vrijeđa dostojanstvo porodica poginulih", poručio je Peulić.

On je osudio ponašanje i objašnjenje glumca Sergeja Trifunovića da nije znao da je na majici koju je nosio Divjakov lik. "Žalosno je što imamo ovakve intelektualce koji su zbog ličnog interesa spremni da na necivilizovan način ponižavaju žrtve koje su stvorile RS", rekao je Peulić.

Direktor prnjavorskog Centra za kulturu Petar Brković potvrdio je da su otkazane projekcije filma "Montevideo, Bog te video", koje je trebalo da budu održane od 14. do 17. marta u tri dnevna termina.

Trifunović je na promociji filma "Montevideo, Bog te video" u Sarajevu nosio majicu sa likom Divjaka, a Bjelogrlić je rekao da mu je žao što te večeri sa njima nije Divjak.

Divjak je uhapšen u Beču 3. marta, po nalogu za hapšenje koji je objavila Srbija, koja ga optužuje da je odgovoran za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine kada su ubijena 42, ranjeno 73 i zarobljeno 215 pripadnika JNA. Sud u Kornburgu odlučio je juče da Divjak bude pušten iz pritvora u Austriji uz plaćanje kaucije od 500.000 evra.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE