• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džombić: RS će zbog Divjaka razmisliti o budžetu BiH

Premijer RS Aleksandar Džombić razmisliće koliki će biti budžet zajedničkih institucija BiH poslije odluke da FBiH plati kauciju za Jovana Divjaka.

 Džombić: RS će zbog Divjaka razmisliti o budžetu BiH Izvor: MONDO

"Moramo razjasniti da li se zahtjevi za stalno povećanje budžeta zajedničkih institucija odnose upravo na ovakve aktivnosti, jer ako je to namjera, nažalost, nećemo moći postići kompromis koji je u ovom trenutku prijeko potreban za dalje funkcionisanje BiH", naveo je Džombić.

Kako su prenijeli banjalučki elektronski mediji, on je poručio da će RS od Fiskalnog savjeta BiH zatražiti da joj odgovori kako Federacija BiH nema sredstava da RS plati poravnanja po osnovu PDV-a, a ima novca da plati kauciju za Jovana Divjaka.

Premijer RS je ocijenio da su zajedničke institucije BiH u "službi samo jedne političke opcije", naglašavajući da je neprihvatljivo i neshvatljivo da su član Predsjedništva BiH željko Komšić i ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj "potrčali" u Beč, iako u tom momentu, ali ni gotovo 24 sata poslije toga, Austrija nije zvanično poslala informaciju BiH da je Divjak uhapšen.

"Poslije toga se, ponovo neshvatljivo, uplaćuje kaucija za puštanje Divjaka sa računa Kantona Sarajevo, što predstavlja vrhunac licemerja i nepoštovanja zakonitosti u ovoj državi", naveo je premijer RS.

On je dodao da se postavlja pitanje "da li svaki građanin iz BiH, ukoliko se nađe u sličnoj situaciji, može očekivati da će za njega Kanton Sarajevo ili neko drugi platiti kauciju iz budžeta ili je to samo pravilo za one koji su pod zaštitom jedne političke grupacije u BiH".

Prema njegovim riječima, "krajnje je tragičan i potez ambasadora BiH u Beču Harisa Hrle koji osumnjičenog, ali i ranije osuđivanog, generala Armije BiH prima u rezidenciju koju podjednako plaćaju poreski obveznici i iz FBiH, ali i iz Republike Srpske".

"Da li to gospoda Komšić, Alkalaj i Hrle uopšte znaju, to su pitanja koja ćemo morati postaviti u narednom periodu i na koja će isti morati da odgovore", istakao je Džombić.

Sve ovo, kako je naveo, dovodi RS do zaključka da će morati dobro da razmisi u kojem iznosu će i na koji način funkcionisati budžet zajedničkih institucija.

"U vrijeme krize ne smijemo dozvoliti da se novac poreskih obveznika iz RS troši na lične angažmane sarajevskih političara koji su tendeciozno usmjereni ka ljudima koji su optuženi da su počinili ratni zločin", istakao je Džombić.

On je još ocijenio da ovakvi događaji i potezi narušavaju svaku vrstu povjerenja i kompromisa i ne ostavljaju mogućnost da se razgovara o funkcionalnim zajedničkim institucijama i budžetu
istih".

OHR: DRŽAVNE INSTITUCIJE ODGOVORNE ZA TROŠENjE SREDSTAVA

Državni budžet je pitanje za institucije na državnom nivou i one su odgovorne za trošenje sredstava na nivou BiH, rekao je Srni portparol OHR-a Oleg Milišić.

Milišić je ovo rekao povodom najave premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića da će Srpska nakon slučaja "Divjak" preispitati način funkcionisanja budžeta zajedničkih institucija.

Iz Američke ambasade u BiH rečeno je da nadležne institucije u BiH treba da o pitanjima državnog budžeta razgovaraju na konstruktivan način, i da proces usvajanja budžeta ne treba da bude politizovan.

Sud u Kornburgu odlučio je juče da Divjak bude pušten iz pritvora u Austriji uz plaćanje kaucije od 500 hiljada evra.

Divjak je uhapšen u Beču 3. marta, po potjernici Srbije, koja ga tereti za ratni zločin prilikom napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE