• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH: Prijedlog budžeta 1,699 milijardi KM

Vlada Federacije BiH utvrdila je prijedlog entitetskog budžeta za 2011. godinu u iznosu od oko 1,699 milijardi KM.

 FBiH: Prijedlog budžeta 1,699 milijardi KM Izvor: MONDO

Takođe, utvrđen je i prijedlog zakona o izvršenju budžeta, koji je upućen u hitnu parlamentarnu proceduru.

Predloženi ovogodišnji budžet je za oko stotinu miliona KM manji od prošlogodišnjeg rebalansa, saopšteno je iz ove institucije.

Projekcija budžeta za ovu godinu zasnovana je na odredbama Sporazuma o stendbaj-aranžmanu sa MMF-om, Pisma namjere, Zakona o ostvarivanju ušteda u FBiH, te zakona o platama i naknadama u organima vlasti i o platama i naknadama policijskih službenika FBiH.

Predviđena su kreditna sredstva za finansiranje viška rashoda u odnosu na prihode od 252,9 miliona KM. Radi se o kreditnim sredstvima Evropske komisije i MMF-a koja bi postala operativna kada budu ispunjene sve obaveze preuzete Pismom namjere.

Osim što je to utvrđeno Prijedlogom zakona o izvršenju budžeta, Vlada je danas, u svrhu održanja budžetske stabilnosti i finansijske discipline, utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog odluke kojom se utvrđuju prioriteti u izvršenju budžeta za 2011. godinu.

Vlada je donijela Odluku o usvajanju Programa investiranja sredstava naplaćenih izdavanjem GSM licence za 2010. godinu za FBiH u iznosu od 8.400.000 KM. Programom je utvrđena Lista projekata magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva koji će biti finansirani putem JP "Ceste FBiH" doo Sarajevo.

Lista je rađena na osnovu zahtjeva i prijedloga kantona i opština u FBiH, uz saglasnost federalnog Ministarstva saobraćaja i komunikacija i Ministarstva finansija.

Vlada je, između ostalog, donijela i Uredbu o posebnim naknadama koje se plaćaju pri registraciji vozila.

Naknada za privatni automobil iznosi 15 KM, a za autobus 60 KM. Posebna naknada za teretni automobil je 90 KM, za kombi vozilo 30 KM, za moped šest KM, za motocikl 10 KM, dok za radnu mašinu iznosi 25 KM, za radno vozilo 30 KM i traktor 10 KM.

Kantonalnim fondovima za zaštitu životne sredine, odnosno kantonalnim vladama gdje ti fondovi nisu uspostavljeni, pripada 70 odsto, a federalnom Fondu za zaštitu okoline 30 odsto na ovaj način naplaćenih naknada.

Kantoni i opštine svoje propise iz ove oblasti moraju usaglasiti sa Uredbom u roku od šest mjeseci.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE