• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strazbur ponovo presudio u korist penzonera

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu ponovo presudio - isplata penzija tamo gdje su ostvarene.

 Strazbur ponovo presudio u korist penzonera Izvor: MONDO

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je u korist Mlađena Šekerovića i Anke Pašalić u vezi sa njihovim zahtjevom da im se isplata penzija vrši preko Federalnog zavoda PIO/MIO, gdje su i ostvarili pravo na penziju do aprila 1992. godine, saopšteno je iz Fonda PIO Republike Srpske.

"Tražeći pravdu pred domaćim pravosuđem BiH, Šekerović i Pašalićeva su nailazili na odbijanje njihovog zahtjeva da im se uspostavi penzija tamo gdje su je i zaradili, i nakon što su iscrpili sve pravosudne instance u BiH, presudu su dobili u Strazburu i ona će im biti uručena u roku od sedam dana", navodi se u saopštenju.

U junu 2007. godine Ustavni sud BiH presudio je u korist Mlađena Šekerovića, a u slučaju Anke Pašalić, koji datira od januara 2003. godine, Dom za ljudska prava presudio je u njenu korist, ali te presude nikada u praksi nisu provedene.

Iz Fonda PIO podsjećaju da je istu presudu u Strazburu dobio i Duško Karanović 2007. godine, što pokazuje da Evropski sud za ljudska prava potvrđuje princip da se isplata penzija mora vršiti tamo gdje se pravo na nju ostvari.

"Evropski sud u Strazburu je u slučaju Karanović, a pretpostavka je da će tako biti i u ova dva slučaja, zauzeo stav da je neisplaćivanjem penzija Federalni zavod vršio diskriminaciju, pa čak i da je to poprimilo oblike etničke diskriminacije", saopšteno je iz Fonda PIO.

U saopštenju se dodaje da se ovim presudama potvrđuje princip na kojem se zasniva tužba Fonda PIO prema Federalnom zavodu PIO/MIO iz aprila 2005. godine da svih 38 000 ljudi, koliko ih je tada bilo, preuzmu na isplatu, bez obzira da li žive u RS, ako su penziju ostvarili na području sadašnje FBiH.

"Fond PIO RS je, od trenutka kada je podnio tužbu do danas, isplaćivanjem penzija za te korisnike izgubio 545 miliona KM", navodi se u saopštenju.

Trenutno ima 25 845 korisnika koje na isplatu treba da preuzme Federalni zavod, a Fonda PIO RS mjesečnim isplaćivanjem penzija za te korisnike izgubi 8,3 miliona KM.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE