• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radiću i ostalim 69 godina zatvora

Marko Radić, Dragan Šunjić, Damir Brekalo i Mirko Vračević osuđeni ukupno na 69 godina zatvora za zločine u Vojnom kod Mostara.

 Radiću i ostalim 69 godina zatvora  Izvor: MONDO

Pravosnažnom presudom Suda BiH Radić (na slici) je osuđen na 21, Šunjić na 16, Brekalo na 20, te Vračević na 12 godina zatvora zbog progona, ubistava, zatvaranja, silovanja, mučenja i drugih nečovječnih djela protiv bošnjačkog stanovništva u Vojnom kod Mostara, prenosi Balkanska istraživačka mreža.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Suda BiH Mirza Jusufović rekao je da su sva četvorica bivših pripadika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) ova djela činili kao pripadnici zločinačkog poduhvata, te su direktno učestvovali, ali i pomagali drugima da čine zločine.

Jusufović je takođe naglasio da se Radić, Šunjić i Brekalo oslobađaju optužbe za silovanje svjedokinje A.G.

Jusufović je rekao da će osuđenima Radiću, Šunjiću i Brekalu biti produžen pritvor, dok će Vračeviću, koji nije prisustovao izricanju presude jer mu je pozlilo, biti određen pritvor.

Prvostepenom presudom izrečenom u februaru 2009. Radić je bio osuđen na 25, Šunjić na 21, Vračević na 14 godina zatvora, dok je za Brekala kazna ostala nepromijenjena - 20 godina zatvora.

Nakon uloženih žalbi, Apelaciono vijeće je ukinulo presudu i odredilo održavanje ponovnog suđenja, koje je počelo u julu 2010. godine.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE