• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Skupština RS da se izjasni o zločinima

Predsjednik RS Dodik tražiće vanredno zasjedanje Narodne skupštine RS na kojem će se razmotrati procesuiranje ratnih zločina nad Srbima

 Dodik: Skupština RS da se izjasni o zločinima Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da će zatražiti vanredno zasjedanje Narodne skupštine RS na kojem bi bilo razmotreno dosadašnje procesuiranje ratnih zločina počinjenih nad Srbima u proteklom ratu, te ponašanje visokih predstavnika u BiH.

On je naglasio da se ne može vjerovati Tužilaštvu BiH da će do polovine godine završiti istrage protiv Ejupa Ganića, Jovana Divjaka i Atifa Dudakovića, te da očekuje da policija RS uhapsi Divjaka i Ganića, ali i druga lica za kojima je Srbija raspisala potjernicu, čim se pojave u Srpskoj i da ih isporuči Srbiji.

"Atmosfera koju su stvarali razni visoki predstavnici i ambasade o srpskoj krivici dovela nas je u poziciju da su Sud i Tužilaštvo isključivo procesuirali samo Srbe za počinjene ratne zločine", rekao je Dodik i ocijenio da BiH u slučaju "Divjak" brani zločin i da kao takva nikom ne treba.

Na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare Dodik je istakao da upravo Narodna skupština RS treba da otvori sva ta pitanja i zauzme zvanične stavove u vezi sa tim.

"Kao predlagač odrediću dnevni red, a to je - informacija u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina nad Srbima i ponašanje organa BiH u tom pogledu. Ja sam već osudio, i mislim da će i parlament osuditi, ponašanje ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića", rekao je Dodik.

Dodik smatra da ponašanje Valentina Incka u slučaju "Divjak" pokazuje navijački položaj visokih predstavnika u BiH i potvrđuje da međunarodna zajednica u BiH nikad nije bila objektivna i neutralna.

"Zato izjava gospodina Incka nije nikakvo iznenađenje. Ona je samo potvrda i jedan od otkrivenih slučajeva u nizu neotkrivenih uticaja raznih međunarodnih predstavnika, ambasadora i visokih predstavnika na medije u svijetu", rekao je Dodik i naglasio da je upravo to razlog zbog kojeg parlament treba da razmotri ponašanja visokih predstavnika u BiH.

Dodik je rekao da je neprihvatljivo ponašanje ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja u slučaju "Divjak" i najavio da Alkalajev izvještaj o radu za ovaj period neće prihvatiti predstavnici RS u parlamentu BiH.

"Ovo sve govori o BiH koja i na pitanjima ratnih zločina, bez obzira što je nametnut Sud i Tužilaštvo, ima posebno podijeljeno postupanje i praksu. I Sud i Tužilaštvo su instrumentalizovani, politički motivisani i to svaki dan sve više pokazuju", rekao je Dodik, ističuući da rad Suda i Tužilaštva dokazuje da se želi napisati istorija u kojoj su RS i Srbi stalni i permanentni krivci.

Dodik je naglasio da RS izražava nezadovoljstvo radom Suda i Tužilaštva i da javnost u RS i on kao predsjednik ne može da podrži Sud BiH i najavio da će RS sporiti njihovu budućnost.

"Mi možemo da prihvatimo dejtonsku BiH ako to još neko želi. Ako neće, disolucija BiH će biti neminovna stvar", rekao je Dodik i naglasio da će se kao čovjek boriti za realizaciju te misije, jer vjeruje da je to najbolje za Bošnjake i za RS.

Prema njegovim riječima, ako ministar uradi nešto bez odluke Savjeta ministara BiH ili relevantnog organa "onda to nije država nego ikebana".

Dodik je naglasio da ni član Predsjedništva BiH Željko Komšić nema pravo da se ponaša individualno, bez stava Predsjedništva.

On je naglasio da aktuelna situacije BiH utiče na poslovni ambijent u BiH i da ne vidi razlog zašto se ne procesuiraju lica kao što je Ganić i Divjak.

Predsjednik Srpske kaže da pitanja ratnih zločina ne treba da ostanu neriješena i da će u svom kabinetu odrediti osobu koja će se baviti tim pitanjima na dnevnoj bazi.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko lično je izvršio pritisak na medije u Austriji s ciljem da se hapšenje generala takozvane armije BiH Jovana Divjaka u Beču prikaže kao politički motivisano stradalništvo, a ne kao hapšenje ratnog zločinca.

Novinar austrijskog "Kurira" Livija Kling priznala je da su nakon Inckove inicijative "mediji bili zaista angažovani" u izvještavanju da se u slučaju Divjak "ne radi o hapšenju bilo kakvog ratnog zločinca, nego da se tu radi o drugim stvarima".

Penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak uhapšen je 3. marta u Beču na zahtjev Srbije, koja ga optužuje da je odgovoran za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. i 3. marta 1992. godine, kada su ubijena 42, ranjena 73 i zarobljeno 215 pripadnika JNA.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE