• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pločkinić: Zbog Lagumdžije moguć iredentizam!

Zbog Lagumdžijine samovolje BiH bi se uskoro mogla suočiti sa iredentizmom i zahtjevima za izdvajanjem Hrvata, upozorava Leo Pločkinić.

 Pločkinić: Zbog Lagumdžije moguć iredentizam!  Izvor: MONDO

Ukoliko Zlatko Lagumdžija i SDP budu formirali vlast na nivou Federacije BiH bez učešća oba HDZ-a, koji su osvojilili 95 odsto hrvatskih glasova u BiH - i domaće vlasti i međunarodna zajednica uskoro bi se mogle suočiti s iredentizmom i zahtjevima za izdvajanjem Hrvata iz dejtonske BiH, upozorava Leo Pločkinić, koordinator hrvatskih nevladinih organizacija u BiH.

"Zahtjeve za mirno razdruživanje uputiće nekoliko hrvatskih nevladinih organizacija u federalni Parlament odmah nakon njegovog uspostavljanja... Lagumdžija će dobiti vlast u Federaciji BiH na tri i po godine, koliko ima do novih izbora, ali će zauvijek izgubiti mogućnost egzistencije zajedničke države u kojoj će Bošnjaci biti dominantni, a Hrvati potčinjeni njihovoj političkoj volji", navodi Pločkinić.

Pločikić tvrdi da oba HDZ-a imaju garanciju međunarodne zajednice, uključujući i SAD, da će legitimni predstavnici Hrvata u BiH biti uključeni u vlast, a ukoliko se to ne dogodi, na stolu će biti otvorene i "ostale opcije".

On upozorava da "mirno razdruživanje žele dva od tri konstitutivna naroda, a to je takođe prihvatljiv proces, jer je bošnjačkim političarima jasno poručeno: `Ako ne možete zajedno, mirno se radružite kao Srbija i Crna Gora, Čehoslovačka, Sudan i još nekoliko neodrživih državnih zajednica`".

"Sasvim je izvjestan novi redeferendum za BiH. Eksperiment u Dejtonu s tri naroda u dva entiteta nije uspio, Bošnjaci ne žele konsenzus i vode politiku čaršijskog inata, što se Briselu nikako ne sviđa. Kazna za politiku hegemonije i ugnjetavanja biće raspad `tamnice naroda` - BiH uz blagoslov međunarodne zajednice ukoliko se uskoro kroz nove ustavne promjene ne uspostavi konstitutivni balans sva tri naroda kroz tri ili četiri multietničke savezne republike ili entiteta uz ukidanje županija u Federaciji BiH", navodi Pločkinić.

On poručuje da je "Lagumdžija ostao usamljen poput raznih novijih dikatatora koji uskoro mogu samo čekati intervenciju NATO-a, svrgavanje s vlasti posredstvom vlastite rulje, suđenje u Hagu te osudu široke svjetske javnosti".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE