• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nasljednice SFRJ krajem aprila u Sarajevu

Sarajevo će krajem aprila biti domaćin sastanka Komisije za sukcesije bivše SFRJ

 Nasljednice SFRJ krajem aprila u Sarajevu Izvor: MONDO

"Pošto je do sada bilo nekih tehničkih problema sa Srbijom vezano za kratke rokove kada smo zakazivali sastanke, sada smo odlučili da reagujemo ranije i zakažemo sastanak za drugu polovinu aprila", rekao je pomoćnik ministra finansija i trezora BiH Zenit Kelić agenciji Beta.

Prema njegovim riječima, ostavljen je vremenski prostor da vlade zemalja nasljednica mogu da se konsultuju oko svojih stavova o pitanjima o kojima će se razgovarati.

Kelić je kazao da će se na sastanku u Sarajevu razgovarati o cjelokupnoj implementaciji Sporazuma o sukcesiji, a izdvojena tačka će biti pitanje mješovitih banaka.

Kelić je objasnio da je tadašnja Narodna banka Jugoslavije (NBJ), čiji je pravni nasljednik sadašnja Narodna banka Srbije, na svom računu 90-tih godina imala 645 miliona dolara. Međutim, 2001. godine na velikom sastanku sukcesora u Beču je zaključeno da je na računu ostalo svega oko 56,6 miliona dolara.

"Zbog toga moramo razgovarati o raspodjeli novca iz mješovitih banaka. Od 2001. godine je održano 15 sastanaka, a do danas nismo našli odgovor na pitanje gdje i kako je taj novac potrošen", rekao je Kelić.

On je istakao da je samo Srbija imala pristup novcu NBJ.

"Za ostale zemlje sukcesore je najveći problem taj što ne možemo da napravimo Radnu ekspertsku grupu koja bi imala uvid u dokumentaciju Narodne banke tadašnje Jugoslavije, kako bi se precizno utvrdilo šta se desilo s novcem. Srbija takav prijedlog odbija i ističe da bi se takvim pristupom povrijedio suverenitet Srbije", rekao je Kelić.

On je takođe naglasio da se novom sastanku, koji se odlaže više od godinu dana, "nadaju i raduju skoro sve zemlje sukcesori".

Kelić se nada da će približavanje zemalja bivše SFRJ Evropskoj uniji moći da bude "izlaz i nada da će se pitanje sukcesije imovine bivše zajedničke države nekada riješiti".

"Mislim da bi i UN trebalo da učestvuju u ovim pregovorima. Isto tako, možda treba da organizujemo novo zasjedanje na najvišem nivou nazvano, možda 'Beč 2', jer je ovde riječ o komplikovanom sporazumu gdje su u pitanju visoka materijalna sredstva", rekao je Kelić.

Komisija za sukcesiju imovine bivše Jugoslavije je trebala da se sastane u Sarajevu u januaru 2011. godine, ali je sastanak tada otkazan pošto je stigao zvanični dopis da predstavnik Srbije ne može da učestvuje "zbog ranije preuzetih obaveza".

Kelić je rekao da je to bio peti ponuđeni termin održavanja sastanka, koji je na kraju otkazan. On se nada nadu da će u aprilu u Sarajevu predstavnici zemalja nasljednica, nakon više od godinu dana pauze, konačno razgovarati o raspodjeli imovine bivše Jugoslavije.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE