• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neiskorišteni potencijali eko-turizma u BiH

U BiH postoji veliki potencijal za razvoj eko-turizma koji nije iskorišten, smatra stručnjak za razvoj ove oblasti Tim Klansi.

 Neiskorišteni potencijali eko-turizma u BiH  Izvor: MONDO

U BiH postoji veliki potencijal za razvoj eko-turizma koji nije iskorišten, sredstva za njegov razvoj gotovo da ne postoje, a zbog ekonomske krize teško će neki privatnik, bez pomoći vlasti i banaka, pokrenuti neku inicijativu na ovom polju, rekao je danas stručnjak za razvoj ove oblasti u BiH Tim Klansi.

Klansi je na regionalnom seminaru o eko-turizmu u Sarajevu istakao potrebu aktiviranja svih nivoa vlasti, od lokalne zajednice do vlada koje ne posvećuju mnogo pažnje razvoju eko-turizma, kako bi se učinio napredak.

"U eko-turizmu je i bezbjednost važno pitanje, jer smo nedavno imali veliku nesreću na Bjelašnici. Sreća da sada nemamo mnogo ljudi u planinama BiH, jer bi imali puno više i nesreća", rekao je Klansi.

On je poručio da je zajednički pristup država regiona vrlo bitan i da može dati bolje rezultate.

Ambasador Japana u BiH Futao Motai izrazio je nadu da će na današnjem seminaru učesnici država regiona razmijeniti iskustva iz eko-turizma kako bi došli do nekog modela saradnje i doprinjeli daljem razvoju ove oblasti.

On je naglasio da Vlada Japana pridaje veliku pažnju sektoru turizma u BiH sa posebnim naglaskom na eko-turizam.

"Mi smo od 2007. do 2010. godine slali eksperte iz Japana u BiH koji su radili sa lokalnim predstavnicima na razvoju model projekata za promociju eko-turizma što uključuje obuku kadrova i izgradnju kapaciteta", rekao je Motai.

On je istakao da će oni nastaviti razgovore o daljem angažmanu Vlade Japana u sektoru turizma kako bi doveli stručnjake koji bi utvrdili najbolji model za razvoj eko-turizma u BiH.

Regionalni seminar o eko-turizmu organizovalo je Udruženje JICA alumni u BiH, uz podršku Japanske međunarodne agencije za saradnju.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE