• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik pokreće inicijativu za referendum

Predsjednik RS Dodik predložiće organizovanje referenduma na kojem će se građani Srpske izjasniti da li su potrebni ovakav Sud i Tužilaštvo BiH.

 Dodik pokreće inicijativu za referendum Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložiće Narodnoj skupštini da usvoji zaključak o organizovanju obavezujućeg referenduma na kojem će se građani Srpske izjasniti o tome da li su potrebni ovakav Sud i Tužilaštvo BiH.

"Ukoliko građani Srpske na referendumu kažu da su ovakav Sud i Tužilaštvo BiH nepotrebni i da zato nema podrške iz Republike Srpske, u tom slučaju predstavnici Srpske treba da napuste te institucije", rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa predstavnicima Tima Republike Srpske za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica.

Dodik je uvjeren da će Narodna skupština usvojiti njegov prijedlog i da će se ući u referendum na kojem će građani reći šta misle o sadašnjoj situaciji u Sudu i Tužilaštvu BiH.

On je inicirao sastanak sa ovim timom povodom svoje ranije najavljene inicijative da tema procesuiranje ratnih zlolina počinjenih nad Srbima u BiH bude predmet rasprave u parlamentu Srpske.

"Sazvao sam ovaj sastanak kako bismo se operativno dogovorili o izradi jedne informacije koju ćemo uputiti Narodnoj skupštini i formulisati određene zaključke", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske nije mogao da precizira kada će biti održana vanredna sjednica Narodne skupštine o ovom pitanju, jer je riječ o obimnoj informaciji za čije je pripremanje potrebno od sedam do deset dana.

"Treba da prikupim izvještaje različitih institucija, jer je to ozbiljna tema koja se mora uraditi na kvalitetan način, a što podrazumijeva niz različitih podataka koji treba da budu prezentovani parlamentu Srpske i javnosti", naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da se Vlada Srpske dobro opredijelila kada je formirala Tim Republike Srpske za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina traženja nestalih lica, jer je ova institucija ovladala svom problematikom u vezi sa nestalim licim i istraživanjem zločina, a na bazi toga u Banjaluci je formirana DNK laboratorija pri Zavodu za sudsku medicinu.

On je podsjetio da Republika Srpska i dalje traži 1 742 nestala lica, dok se u tri-spomen kosturnice u Srpskoj još nalazi 620 neidentifikovanih tijela iz Srpske.

"Činjenica je da Institut za nestala lica BiH potpuno ispolitizovan i da se identifikacija u maksimalnom obimu vrši samo sa jedne strane u želji da se izvrši presija na podatke. Prošle godine je od 1.000 identifikovanih bilo svega 20 Srba", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da su Sud i Tužilaštvo BiH uveli u praksu da žrtve i optužene koji se pojavljuju u njihovim dokumentima ne žele da identifikuju kao pripadnike naroda, već samo imenom i prezimenom.

"Time žele da daju podatke o tome kako su bosanci stradali, dok je agresija rezervisana za Srbe", rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da je sa predstavnicima Tima razgovarao o tome da još nije formirana jedinstvena baza podataka o stradalim u Srpskoj, a to je neophodno učiniti u što skorije vrijeme.

"Razgovarali smo i o formiranju fondacije za odbranu optuženih iz Srpske koji su, zbog raznih pritisaka i stvorene atmosfere, bili bukvalno prepušteni sami sebi", naglasio je Dodik, napominjući da to nije čin odbrane bilo čijeg djela ili nedjela, već čin pomoći ljudima koji su optuženi.

Dodik je rekao da se u BiH uporno, kroz institucije kao što su Sud i Tužilaštvo, zadržavaju kvalifikacije u vezi sa genocidom i agresijom, čime se želi napisati nova priča o karakteru rata, iako je u Dejtonskom sporazumu jasno rečeno da je to tragičan sukob u regionu.

"Međunarodna komisija za Balkan je ranije napisala da je rat u BiH građanski, sa elementima vjerskog, i da se ne može tumačiti kao sukob među državama", naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da institucije Srpske i javnost moraju posvetiti više pažnje ovom pitanju, imajući u vidu "skrojenu priču" koja dolazi iz Sarajeva prema događajima u vezi sa hapšenjem bivšeg generala Armije BiH Jovana Divjaka.

INCKO  VISOKI PREDSTAVNIK U FEDERACIJI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je, nakon posljednjih pritisaka na medije u vezi sa slučajem Divjak, vidljivo da je Valentin Incko visoki predstavnik u Federaciji BiH i Sarajevu i da u RS nema šta da radi.

Povodom informacije da je Incko vršio pritisak na austrijske medije u vezi sa slučajem Divjak, predsjednik Dodik je ocijenio da visoki predstavnici "imaju običaj da sami sebi nameću obavezu".

"Tako danas pokušavaju da sklope i skrpe vlast u FBiH, koja sigurno neće biti efikasna i to pokazuje neefikasnost visokog predstavnika, koji nije zadužen da to radi", dodao je predsjednik RS.

Dodik je rekao i da je "čuo da je Pedi Ešdaun uznemiren najavama mogućih individualnih tužbi protiv njega".

Predsjednik Dodik je ponovio da Klub poslanika SNSD-a, kao i delegati iz RS u parlamentu BiH neće podržati izvještaj o radu ministra inostranih poslova Svena Alkalaja.

"Vjerovatno se radi o tehnici koja je do sada olako prolazila. Dobro je što je skrenuta pažnja na ovaj izvještaj i mi nećemo dati pozitivnu ocjenu o radu Svena Alkalaja, ukoliko taj izvještaj uopšte dođe u parlament BiH", naglasio je Dodik.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE