• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkaz za sedam radnika fabrike Duvana

Sedam radnika fabrike duvana Banjaluka je dobilo otkaze - potvrdio je predsjednik Sindikalne organizacije ovog preduzeća Miroslav Marinković.

 Otkaz za sedam radnika fabrike Duvana Izvor: MONDO

"Većinski vlasnik Fabrike duvana Banjaluka ne odustaje od svoje namjere da otpusti 30 radnika", rekao je Marinković.

Otkaze su uručili većinski vlasnik i predsjednik Upravnog odbora Fabrike duvana Banjaluka Nebojša Antonić i direktor ovog preduzeća Simo Miškić.

Marinković je rekao da su radnici i sindikalni odbor ogorčeni zbog dešavanja u ovom preduzeću i da će, ukoliko nadležne institucije Republike Srpske ne budu reagovale, svoja prava tražiti svim sindikalnim sredstvima borbe.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić potvrdila je Srni da je na jučerašnjoj sjednici Savjeta za privatizaciju zastupala prava i zahtjeve sindikata, odnosno radnika Fabrike duvana Banjaluka.

"Posljednja dešavanja u Fabrici duvana Banjaluka koja se odnose na najavu otpuštanja radnika nisu u skladu sa zakonom, zbog čega sam insistirala da u ovo preduzeće odmah uđu predstavnici Inspektorata i Poreske uprave RS", istakla je Mišićeva.

Mišićeva, koja je član Savjeta za privatizaciju RS, navela je da postoje određene manjkavosti u izvještajima Agencije za privatizaciju , odnosno IRB-a, koji se odnose na Fabriku duvana Banjaluka, jer ne odgovaraju stanju kakvo bi trebalo da bude u skladu sa kupoprodajnim ugovorom.

"Tražila sam da predstavnici IRB-a odu u Fabriku i izvrše kontrolu u skladu sa elementima kupoprodajnog ugovora", istakla je Mišićeva.

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske naplatila je nedavno ugovornu kaznu od 72.000 KM preduzeću "Antonić trejd", kupcu Fabrike duvana Banjaluka, zbog nepoštivanja ugovorne obaveze i manjeg broja zaposlenih radnika nego što ugovor predviđa.

Radnici i mali akcionari tvrde da većinski vlasnik, firma "Antonić trejd", sistemski urušava Fabriku "isisavajući" njen kapital, zbog čega je i dovedena na ivicu stečaja.

Preduzeće "Antonić trejd", čiji je vlasnik Nebojša Antonić, kupilo je 55 odsto državnog kapitala jedine fabrike duvana u RS u septembru 2006. godine za oko 2,1 milion KM.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE