• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Manja marža na osnovne prehrambene proizvode

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić saopštio je da je vlada usvojila izmjenu Uredbe o ograničavanju marži u prometu robe.

 Manja marža na osnovne prehrambene proizvode Izvor: MONDO

Tom Uredbom će marža za osnovne prehrambene proizvode biti smanjena sa 10 na osam odsto u maloprodaji i sa osam na šest procenata u veleprodaji.

Džombić je novinarima, poslije sjednice, rekao da je vlada za ovu uredbu dobila saglasnost socijalnih sindikalnih partnera .

"Ova uredba odnosi se na so za ljudsku ishranu od jednog kilograma, životinjsku i biljnu mast, suncokretovo ulje, margarin, litarsko pasterizovano mlijeko i jogurt koji su pakovani u plastičnu foliju, pšenično brašno, hljeb, rafinisani šećer iz trske i repe, šećer kristal pakovanja od jednog do pet kilograma, hranu za odojčad i bebe, proizvodnju lijekova, osim za upotrebu u veterinarskoj medicini, gdje smo maržu smanjili sa 10 na osam odsto", rekao je Džombić.

On je precizirao da su uredbu ograničili na dva mjeseca s ciljem sagledavanja efekata primjene.

"Analiziraćemo da li će i u kojoj mjeri ona uticati na smanjenje osnovnih prehrambenih proizvoda koje definiše", rekao je Džombić.

On je najavio da će vlada intervenisati s 20 hiljada tona hljebnog žita koje će, putem robnih rezervi, staviti na raspolaganje mlinarima i na taj način obezbjediti da se stabilizuje cijena hljeba u narednom periodu.

"Riječ je o zalihama za jedan mjesec i to će biti obezbjeđeno putem Direkcije za robne rezerve RS, u koordinaciji sa robnim rezervama Srbije. Određene količine prehrambenih proizvoda koje se nalaze u robnim rezervama RS stavićemo na raspolaganje ciljanim, najugroženijim socijalnim kategorijama", rekao je Džombić.

On je naveo da je riječ o oko 200 tona ulja, mlijeka i određenih prehrambenih proizvoda.

Među dugoročnim mjerama, Džombić kaže da će vlada inicirati uvođenje diferencirane stope PDV-a na osnovne prehrambene namirnice, dodavši da je Ministarstvo finansija RS zaduženo da u narednih sedam dana predloži izmjene i dopune Zakona o PDV-u, kao i uvođenje plavog dizela.

Pošto se radi o zakonskim rješenjima ,koji se odnose na nivou BiH, on je rekao da će polovinom sljedeće sedmice biti sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje i da će se na dnevnom redu naći ovi prijedlozi.

On je rekao da je postignuta saglasnost da neće biti poskupljenja električne energije u RS u ovoj godini i da je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS zaduženo da, zajedno sa "Elektroprivredom RS", razradi model subvencija za ugrožene socijalne kategorije za električnu energiju.


(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE