• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ima ili nema potjernice za Divjakom?

Generalni sekretar Interpola Ronald Nobl u pismu vlastima Bosne i Hercegovine tvrdi da ne postoji potjernica Interpola za Jovanom Divjakom.

 Ima ili nema potjernice za Divjakom? Izvor: MONDO

"Za penzioniranim generalom Armije BiH Jovanom Divjakom nije raspisana nikakva potjernica, niti je on uopšte registrovan u Interpolovim bazama podataka", naveo je generalni sekretar Interpola u pismu vlastima BiH , prenijeli su sarajevski mediji.

Nobl je u petak uputio pismo nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine, a Ministarstvo sigurnosti BiH je saopštilo da je "takav odgovor bio očekivan", te da su "optužnice iz Srbije politički motivisane".

Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj je nedavno izjavio da je Divjak uhapšen na osnovu potjernice iz Srbije koju je ona Austriji uputila direktno, a ne putem Interpola.

U Beogradu, međutim, tu informaciju novinari nisu uspjeli da potvrde. Pravosuđe Srbije donijelo je još krajem 2008. godine rješenje o određivanju pritvora Jovana Divjaka i raspisalo potjernicu za njim, koja je dostavljena MUP-u, koji radi na realizaciji, izjavila je Srni portparolka Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić.

"MUP preduzima dalje korake da bi to rješenje o određivanju pritvora bilo realizovano.

Odgovor na pitanje da li ima Interpolove potjernice za Divjakom morate tražiti od MUP-a Srbije. To vam ne mogu reći, jer sud ne raspisuje Interpolovu potjernicu", rekla je Ristić povodom tvrdnji da Divjak nije registrovan u Interpolovim bazama podataka.

Ona je istakla da srpsko pravosuđe ima rješenje o određivanju pritvora za Divjaka i potjernicu koja je donesena u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku koji važi za teritoriju Republike Srbije.

U MUP-u Srbije niko nije bio dostupan za komentar, dok su u Birou Interpola za Srbiju Srni rekli da nisu nadležni da daju informacije u vezi sa ovim slučajem i uputili na Viši sud u Beogradu. Za komentar nije bio dostupan ni zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

MUP Srbije je neposredno nakon hapšenja Divjaka saopštio da je on lišen slobode u Beču na osnovu međunarodne potjernice, raspisane po naredbi Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Divjak je uhapšen 3. marta u Beču na zahtjev Srbije, koja ga optužuje da je odgovoran za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. i 3. marta 1992. godine, kada su ubijena 42, ranjena 73 i zarobljeno 215 pripadnika JNA.

Divjaka je sud u Kornburgu 8. marta pustio iz pritvora uz kauciju od 500.000 evra, koja je plaćena iz budžeta Kantona Sarajevo, što je izazvalo negodovanje zvaničnika RS i njenih predstavnika u institucijama BiH.

U austrijsko pravosuđe u petak još nisu stigli zahtjevi za ekstradiciju Divjaka, ni od BiH, niti od Srbije, koje su najavile da će tražiti njegovo izručenje.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE