• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić: RS ne može sjediti skrštenih ruku

Predsjednik NSRS Igor Radojičić najavio je vanrednu sjednicu o dosadašnjem procesuiranju ratnih zločina i radu visokog predstavnika.

 Radojičić: RS ne može sjediti skrštenih ruku Izvor: MONDO

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je da je realno da vanredna sjednica parlamenta na kojoj bi bilo razmotreno dosadašnje procesuiranje ratnih zločina počinjenih nad Srbima i ponašanje visokog predstavnika u BiH bude održana krajem marta, te da Srpska ne može gledati skrštenih ruku sve što se dešava.

Radojičić je naglasio da takva sjednica neće dodatno podići tenzije u BiH, jer su one ionako visoke.

"Hapšenje generala (takozvane armije BiH Jovana) Divjaka u Austriji i sve što je potom, tim povodom, činjeno u Sarajevu, zaključno sa vađenjem iz kantonalne kase 500.000 evra za plaćanje kaucije, dovelo je situaciju do tačke usijanja", objasnio je Radojičić.

On je naglasio da se politički vrh iz reda bošnjačkog naroda uključio da u ime cijele BiH, dakle i u ime RS, a bez njene dozvole, interveniše za jednog čoveka koji je optužen za ratne zločine. "To nije prvi put, jer smo imali sličan scenario i kod hapšenja Ejupa Ganića u Londonu. Na to se mora reagovati", rekao je Radojičić za novosadski "Dnevnik".

On je upozorio da BiH ima ozbiljnih problema u svom funkcionisanju, i to nije, kako je naglasio, od juče niti je posljedica ovih događanja.

"Zbog nategnutih bošnjačko-hrvatskih odnosa u Federaciji ni šest mjeseci nakon izbora nije konstituisan jedan dom parlamenta niti je izabrana nova vlada. Sad se došlo do toga da su se proteklih dana direktno SAD i EU uključile u formiranje te vlade. Dakle, mnogo je unutrašnjih neslaganja, sistemskih, političkih, i izuzetno je visoko unutrašnje nepoverenje... I teško je reći koliko to može da traje, jer se ta vrsta tenzija ne rješava preko noći. Naprotiv, prije će biti da će se situacija dalje komplikovati", naglasio je Radojičić.

Prema njegovom mišljenju, sve to će opterećujuće uticati na dalje evro-korake BiH, jer ne samo što Savjet ministara radi u tehničkom mandatu u veoma ograničenom kapacitetu, već i parlament BiH ne funkcioniše, iako su izbori bili još u oktobru.

"Sve institucije RS su nakon izbora uspostavljene i one rade u svom kapacitetu. Naravno, imamo puno problema tamo gdje ne funkcionišu institucije BiH, jer `gore` se prikupljaju porezi, tamo se vodi spoljna politika, tamo se ostvaruju međunarodni kontakti. Blokirana su nam sredstva od MMF-a i Svjetske banke, jer taj novac ide preko Sarajeva... Trpimo zbog toga veliku štetu, ali činimo sve što možemo da bismo održali političku i ekonomsku stabilnost", rekao je Radojičić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE