• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pljušte otkazi u BiH

BiH je jedna od najliberalnijih zemalja na svijetu po lakoći otpuštanja i zapošljavanja radnika, pokazuju podaci Svjetskog ekonomskog foruma.

 Pljušte otkazi u BiH Izvor: MONDO

Prema ovim podacima, BiH se nalazi na desetom mjestu, a ispred nje su Hong Kong, Singapur, Danska, Švajcarska, Island, SAD, Uganda, Nigerija i Gruzija, prenose "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

Stručnjaci i sindikalisti se slažu da BiH ima dobre zakone o radu, ali da je problem što se oni ne poštuju.

Profesor radnog prava na banjalučkom Pravnom fakultetu Željko Mirjanić izjavio je da ga ovi podaci Svjetskog ekonomskog foruma ne iznenađuju, ali da to ne znači da je BiH "raj neoliberalizma".

"Kako može biti da je BiH liberalna zemlja kad je kod nas najveći poslodavac država? Ali tačno je da se, sa druge strane, poslodavci ponašaju kao da živimo u zemlji neoliberalnog kapitalizma jer čitaju zakone kako im odgovara", istakao je Mirjanić i dodao da država nema mehanizme da ih u tome spriječi, a sindikati nisu dovoljno snažni da izvrše pritisak na poslodavce.

On je pojasnio da po Zakonu o radu u Republici Srpskoj postoje tačno navedeni i propisani uslovi po kojima poslodavac može da otpusti radnika, ali da se to krši.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da sindikalci odavno govore o tome kako se poslodavci u RS lako odlučuju na davanje otkaza, dok predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović tvrdi da "kao papagaj" godinama ponavlja da su zakoni dobri, ali da se loše implementiraju.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Nebojša Ristić kaže da je očekivano da sindikati odgovornost prebacuju na poslodavce, ali da nisu u pravu.

"Mi se slažemo da Zakon o radu nije loš jer, osim što štiti radnike, što mi podržavamo, jako štiti i neradnike, koji zauzimaju mjesto radniku koji želi i može da radi, a nemoguće ih je otpustiti. I to je problem i to će se morati mijenjati", istakao je Ristić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE