• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skup vehabija prijetnja ustavnom poretku

Skup vehabija u Sarajevu ozbiljna su prijetnja po ustavni poredak BiH, ocjenjeno je u Kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.

 Skup vehabija prijetnja ustavnom poretku Izvor: MONDO

"Bezbjednosne i policijske službe i institucije moraju da analiziraju skup, strukturu učesnika i poruke, jer je bilo otvorenih verbalnih napada na Republiku Srpsku i njenog predsjednika Milorada Dodika", ističu u Radmanovićevom kabinetu.

Iz Kabineta je za "Večernje novosti" rečeno da je potpuno irelevantno i to što su učesnici skupa uporedili zatvor Gvantanamo sa Imigracionim centrom u Istočnom Sarajevu, jer nadležnosti ovog centra su, kako je naglašeno, uobičajene i normalne aktivnosti svuda u svijetu.

"Ovakve aktivnosti ne ugrožavaju samo BiH, Srpsku, već i cijeli region", ocijenjeno je u Radmanovićevom kabinetu.

Ekspert za borbu protiv terorizma Darko Trifunović kaže da su vehabije na skupu, održanom u subotu ispred zagrde parlamenta BiH u Sarajevu, demonstrirale silu. "Nezamislivo je da ljudi iz kriminalnih grupa i oni koji su počinili ratni zločin vijore ratnim obilježjima, siju strah i potpiruju nacionalne i vjerske podjele i mržnje", konstatovao je Trifunović.

Sve ovo je, kaže on, nastavak vehabijskog radikalnog djelovanja koje je ranije manifestovano kroz terorističke napade u Bugojnom i njihovim aktivnostima u Maoči i drugim mjestima u BiH u vezi sa nabavkom oružja i eksploziva.

"To nam govori da je borba nadležnih institucija protiv terorista slaba i da nije dala konkretne rezultate. Takođe, uočava se da protesti vehabija imaju i političku pozadinu, odnosno podršku ratnog i političkog bošnjačkog vrha kojem odgovara nestabilna BiH", upozorio je Trifunović.

Šef Tima za koordinaciju istraživanja ratnih zločina RS Staša Košarca ocijenio je da je protest vehabija potvrda da radikalni islam živi u Sarajevu. "Sasavim je sigurno da su određenim političkim strukturama u Sarajevu vehabije potrebne. I ovaj skup nije slučajan. Međutim, stvari ne treba generalizovati, jer u Sarajevu ima dosta čestitih Bošnjaka kojima, takođe, smetaju ovakvi skupovi", smatra Košarac.

Uz prepoznatljiv način odijevanja, uzvikujući "Alahu ekber" i vijoreći zastavama ozloglašenog odreda "El mudžahid", čiju su pripadnici u proteklom ratu u BiH na najmonstruozniji način klali i ubijali srpske vojnike i civile, vehabije su u subotu ispred zgrade parlamenta nosili i transparente "Ne smije se dozvoliti bosanski Gvantanamo", "Svako je nevin dok mu se ne dokaže krivica".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE