• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povećanje prihoda za sudije i tužioce

Savjet ministara BiH odobrio je uvođenje raznih naknada državnim sudijama i tužiocima, piše "Blic".

 Povećanje prihoda za sudije i tužioce Izvor: MONDO

Savjet ministara BiH odobrio je uvođenje raznih naknada državnim sudijama i tužiocima u vrijeme kada rukovodstvo Republike Srpske oštro kritikuje Sud i Tužilaštvo BiH da katastrofalno rade svoj posao, piše "Blic".

Dvije najvažnije naknade odnose se na stan u Sarajevu i na odvojen život za sudije koji žive više od 80 kilometara od Sarajeva. Oni će mjesečno za troškove smještaja dobijati oko 490 KM, dok je naknada za odvojen život predviđena u iznosu od oko 400 KM, saznaje ovaj dnevnik u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

Prvi put se uvode naknade za prevoz od stana do posla i nazad, tako da će sudije i tužioci, koji žive u Sarajevu, mjesečno dobijati 53 marke - u vrijednosti mjesečne autobuske gradske karte, dok će oni koji su od glavnog grada BiH udaljeni više od 80 kilometara dobijati novac u vrijednosti osam autobuskih karata.

Prije nego što sudije i tužioci dobiju novac, navodi "Blic", potrebno je da parlament BiH, kada bude formiran, odbori izmjene i dopune Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

U VSTS tvrde da je glavni razlog zbog koga su tražili uvođenje naknada za odvojen život, smještaj, prevoz - stimulisanje nacionalne i regionalne zastupljenosti zaposlenih u Sudu i Tužilaštvu BiH. Zbog nedostatka ovih naknada do sada je bila česta praksa da se na konkurse državnog suda i tužilaštva javljaju samo kadrovi iz Sarajeva i okoline, jer su stručnjaci iz udaljenijih mjesta smatrali da im se to uglavnom ne isplati.

Predsjednik VSTS-a Milorad Novković podsjeća da se izmjene i dopune zakona odnose samo na državne sudije i tužioce i da predstavljaju izjednačavanje sa onim što svaki mjesec na račune dobijaju ostali zaposleni u državnim institucijama.

Od entitetskih ministarstava pravde istovremeno je zatraženo da se uvedu naknade za sudije i tužioce u Republici Srpskoj i Federaciji BiH koje su regulisane drugim zakonima, ali o tome još ništa nije odlučeno.

Prema važećem zakonu iz 2005. godine, sudije osnovnih sudova imaju osnovnu platu 2.400 KM, a predsjednici sudova između 2.800 i 3.600 maraka. Sudije okružnih ili kantonalnih sudova primaju 3.000 KM, a predsjednici ovih sudova 400 maraka više, dok sudije entitetskih vrhovnih sudova imaju 3.800 KM, a presjednici 4.000 KM. Kantonalni, odnosno okružni tužioci primaju 2.400 KM, a glavni republički, odnosno federalni tužilac ima platu 4.400 KM.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE