• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužba Fonda PIO teška 545 miliona KM

Fond PIO RS podnio je Sudu BiH tužbu za naknadu štete u iznosu od 545 miliona maraka protiv BiH, Federacije BiH i Federalnog zavoda PIO/MIO.

 Tužba Fonda PIO teška 545 miliona KM Izvor: MONDO

Predmet ovog spora su penzije korisnika koji su pravo na penziju ostvarili do aprila 1992. godine na teritoriji sadašnje Federacije BiH. Tih penzionera bilo je 38.000, a danas ih je 25.845, budući da se radi o najranjivijoj populaciji i da ih je do sada preminulo oko 13.000.

Zahtjev za naknadu štete odnosi se na iznos koji je Fond PIO RS isplatio korisnicima penzije koji su to pravo imali na teritoriji FBiH, i to za period od 1. oktobra 2004. do 30. novembra 2010, sa zateznom zakonskom kamatom počev od utuženja do konačne isplate i troškovima parničnog postupka - saopšteno je iz Fonda PIO.

Osnov za ovu tužbu su Eropska konvencija o ljudskim pravima te nedosljedno provođenje mjera iz ranijih odluka Doma za ljudska prava BiH, Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Karanović protiv BiH", u kojima je zaključeno da je FBiH diskriminisala podnosioce prijava u uživanju njihovih prava iz socijalne sigurnosti, da RS nije diskriminisala podnosioce prijava u uživanju njihovih prava iz socijalne sigurnosti i da je FBiH naređeno da u roku od šest mjeseci preduzme korake na izmjeni administrativnih i zakonskih rješenja kako ne bi više diskriminisala podnosioce, što do danas nije učinjeno.

Tužba za naknadu štete biće procesuirana odvojeno od ranije tužbe koju je Fond PIO RS pokrenuo pred redovnim sudovima u BiH još u aprilu 2005. godine. Taj predmet se nakon rješavanja pred Osnovnim i Kantonalnim sudom u Mostaru i Vrhovnim sudom FBiH sada nalazi pred Ustavnim sudom BiH, gdje je za kraj mjeseca zakazana rasprava po apelaciji Fonda PIO RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE