• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JP "Čajniče": Štrajkom do prava

Radnici Javnog preduzeća "1. mart" Čajniče, njih devetnaest, već 10 dana štrajkuju, zahtijevajući izmirenje obaveza i deblokadu žiro-računa.

 JP "Čajniče": Štrajkom do prava Izvor: MONDO

Radnici traže izmirenje pola oktobarske, novembarsku i decembarsku platu iz prošle godine i januarsku iz ove godine, rekla je Srni predsjednik Štrajkačkog odbora JP "1. mart" Čajniče Nada Nešović.

Nešovićeva kaže da su radnici organizovali štrajk u skladu sa zakonom i da su prihvatili da će održavati minimum rada, što podrazumijeva hlorisanje vode i otklanjanje eventualnih kvarova na vodovodu.

"Šesti dan štrajka ostali smo iznenađeni. Opština Čajniče unajmila je preduzeće iz Rogatice za odvoz smeća. Sve smo mirno posmatrali, a čudno je bilo da je sve to provedeno uz asistenciju policije. Pitamo se od koga su oni čuvali te radnike. Iako smo sve uredno obavijestili niko od nadležnih nije nam se još obratio", ističe Nešovićeva.

Direktor JP "1. mart" Jadranko Danilović kaže da radnici nisu prihvatili zahtjeve koje im je ponudio za održavanje minimuma rada - čišćenje smeća i zimsko održavanje puteva.

"Preduzeće je u krizi više od 10 godina. Dugovanja su 600.000 KM za poreze i doprinose, a dugujemo i 15 plata radnicima iz prethodnog perioda. Samo za reprogram duga prema Poreskoj upravi imamo mjesečnu ratu od 1.480 KM. Kada naplatimo sva naša potraživanja u jednom mjesecu zaradimo 20.000 KM. Iz budžeta opštine nam dodjeljuju mjesečnu tranšu od 3.500 KM što je sa onim zarađenim nedovoljno da bismo sami uspjeli da izmirimo sve obaveze i dugovanja iz prethodnog perioda. Pokušavali smo da ovu situaciju riješimo sa opštinom, kao i sa Vladom, ali nismo postigli dogovor", pojašnjava Danilović.

Načelnik opštine Čajniče Branko Roljić kaže da neće popustiti zahtjevima radnika JP "1. mart".

"Od kada sam preuzeo funkciju načelnika često smo im pomagali. Uspjeli smo da se dogovorimo sa Vladom Srpske da reprogramiraju dugovanja, ali smo učestovali i u projektima uređivanja vodovoda i kanalizacije. Nagomilani problemi ne mogu se riješiti preko noći. Na posljednjem zasjedanju Skupštine opštine povećana je usluga komunalija. Redovno im prebacujemo i mjesečni grant. Voljni smo da se o svemu dogovorimo i to smo mogli i prije da je bilo inicijative iz JP `1. mart`. Nećemo dozvoliti da je u gradu puno smeća i da se stvaraju uslovi za širenje zaraze", upozorio je Roljić.

Prema njegovim riječima, ako ovdašnji komunalci neće da rade, opština je spremna da angažuje i preduzeće iz druge opštine, ali u Čajniču neće biti prljavštine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE