• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS povlači saglasnost za izgradnju državnog zatvora

RS će povući saglasnost za projekat izgradnje državnog zatvora na području Istočnog Sarajeva.

 RS povlači saglasnost za izgradnju državnog zatvora Izvor: MONDO

Ministar pravde RS Džerard Selman je to opravdao riječima da se ne zna gdje ide novac predviđen za izgradnju tog objekta.

On je istakao da je BiH potreban jedan takav zatvor, te da RS ovo ne čini kako bi opstruisala izgradnju.

"Taj projekat je trebalo da se radi sa 24 miliona evra za 501 zatvorenika. Sada direktor i menadžment govore da to treba da bude objekat za 301 zatvorenika od 39 miliona evra. Mislim da nisu u pitanju određeni standardi, kako se to tvrdi. Ne možemo da podržimo projekat težak 39 milona evra ako ne znamo gdje idu ta sredstva", pojasnio je Selman.

Prema njegovim riječima, RS traži da bude upoznata o tome za šta će biti utrošena ta sredstva i insistira da neko položi račune, jer ne želi da se od donatorskih sredstava pređe u kreditna.

"RS je još od 2005. godine uključena u projekat izgradnje državnog zatvora kada je grad Istočno Sarajevo besplatno dao zemljište. Sve što je trebalo RS je ispoštovala. Šest godina se na tome radi i ništa se nije uradilo", tvrdi Selman.

On je kao pozitivan primjer naveo da je RS za 3,6 miliona KM po najsavremenijim standardima EU uradila Posebno odjeljenje zatvora u Foči za 58 zatvorenika.

"Od komisije Savjeta Evrope dobili smo saglasnost da se radi po najsavremenijim standardima", rekao je Selman u Istočnom Sarajevu.

Komentarišući da se osumnjičenima za ratne zločine u BiH sudi po različitim zakonima, on je ponovio da RS smatra da se na osumnjičene za ratne zločine trebaju primjenjivati zakoni koji su vrijedili u vrijeme izvršenja krivičnog djela.

"Sudovi u RS i FBiH kada sude za ratne zločine, primjenjuju zakon koji je važio u vrijeme izvršenje krivičnog djela, dok Sud BiH primjenjuje famozni član A4 koji odstupa od svih normi Rimskog prava koje se primjenjuje u okviru kontinentalnog prava", pojasnio je Selman.

Komentarišući navode da je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Sven Alkalaj u ladicu sklonio zahtjev Ministarstva pravde Bih Austriji o izručenju ratnog generala Armije BiH Jovana Divjaka, osumnjičenog za ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, Selman smatra da bi bilo iluzorno kada bi rekao da Alkalaj treba da snosi odgovornost, jer to RS traži već četiri godine.

"Vidimo šta je uradio od diplomatske mreže i na kakav je nivo doveo BiH kao državu. Ovo je za njega sasvim primjereno, ali ne i za BiH koja kao država nema više taj luksuz da jednog takvog čovjeka može da postavi za ministra inostranih poslova", zaključio je Selman.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE