• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDP ubire komunističke prihode?

Socijaldemokratska partija BiH, proglasivši se sljedbenikom Saveza komunista BiH, ubire milione maraka, iznajmljujući prostorije raznih institucija koje su nekada bile u vlasništvu komunista.

 SDP ubire komunističke prihode? Izvor: MONDO

"Da su SDP i njen lider Zlatko Lagumdžija sve drugo samo ne naivni, govori jedan detalj - proglasivši se političkim i pravnim sljedbenikom Saveza komunista BiH, oni godinama unazad žive kao `mali bogovi`, iznajmljujući prostorije raznih institucija koje su nekada bile u vlasništvu Komunističke partije BiH", pišu "Večernje novosti".

Za korištenje prostorija u Sarajevu, u kojima se nekad nalazio Centralni komitet, Vlada Federacije BiH još od 1998. godine izdvaja u kasu SDP-a mjesečno oko 50.000 KM, tvrdi list, dodajući da bi i "loši matematičari lako izračunali da je riječ o milionima maraka za najam jedne jedine zgrade".

Poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže za "Novosti" da će jedno od glavnih pitanja koje će nova vlast na državnom nivou rješavati po hitnom postupku biti upravo upisivanje imovine Saveza komunista na području BiH na državu BiH da bi država, a ne samo SDP, raspolagala ovom imovinom.

On je najavio da će predložiti usvajanje zakona o oduzimanju imovine Saveza komunista BiH i njeno upisivanje na državu, da bi od nje koristi imali svi građani BiH.

"Još u prošlom sazivu Savjeta ministara predlagao sam ovaj zakon koji je u ušao u parlamentarnu proceduru, ali se negdje izgubio. Savjet ministara mora da usvoji ovaj zakon i izvršićemo pritisak da se to i uradi da bi se jednom za svagda završila priča o malverzacijama ovom imovinom. Ona vrijedi stotine miliona maraka i smiješno je da SDP sa njom raspolaže, a da im država BiH za to još i plaća", smatra Jovičić.

Prema njegovim riječima, kad god se pomene ovo pitanje, SDP ćuti, a Lagumdžija već godinama ističe da su oni pravni nasljednici komunista.

Mnogi objekti na području BiH pripadali su komunistima, a među najatraktivnijim su bivša zgrada Centralnog komiteta u Sarajevu, u kojoj je trenutno smještena Vlada FBiH, i zgrada u kojoj se danas nalazi Specijalno tužilaštvo Republike Srpske, u centru Banjaluke. Zbog rješavanja pitanja imovine Saveza komunista, formiran je koordinacioni odbor komunističkih partija bivših republika Jugoslavije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE